Nyheter

Villan i norrland drivs av solenergi

Själva villan kommer från A-Hus standardsortiment, men den kommer att utrustas med bland annat solceller, batterier och vätgas. Bild: Deromegruppen

Världens första självförsörjande hus i norrländskt klimat ska byggas i Skellefteå.
Det är Derome, geeom dotterbolaget A-hus,
som tillsammans med Skellefteå Kraft står bakom projektet.
Huset kommer att vara helt frånkopplat från elnätet och producera sin egen energi året om med hjälp av solen.
Detta på en plats som har noll soltimmar under delar av året. 

Lösningen är ett energieffektivt klimatskal från A-hus, tillsammans med ett nytt energisystem som är framtaget i nära samarbete med Hans Olof Nilsson som själv byggt ett uppmärksammat självförsörjande A-hus i Göteborg.
Projeket heter Zero Sun project.

Det nya självförsörjande energisystem består av solceller på taket, batterier, vätgas och bränsleceller som samspelar. Under sommaren samlar huset solenergi och överskottet lagras för att kunna användas under vintern och de månader då solen inte skiner.

– När förutsättningarna är som sämst i Skellefteå kan det vara så lite som noll soltimmar, mörkt och väldigt kallt. Det är alltså en väsentligt större utmaning att bygga ett fossilfritt självförsörjande hus i norra Sveriges klimat än att göra det längre söderut, säger Christoffer Svanberg, chef affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft. 

Huset kan sättas på och stängs av med hjälp av en knapp och garaget blir husets egen energicentral, där energin automatiskt omvandlas i olika former helt utifrån husets aktuella energibalans.

Huset börjar byggas i Skellefteå tillsammans med A-hus i december och kommer stå klart i juni 2018. Därefter kommer allmänheten kunna boka in sig att bo i huset.

– Det här är ett levande experiment och vi vill involvera så många som möjligt. I slutändan handlar det också om att vi vill göra soltekniken tillgänglig för fler, säger Christoffer Svanberg.

– Det var självklart för oss att tacka ja till att vara med. Det är ett jättespännande projekt som vi ser fram emot att följa, säger Anders Carlsson, teknisk chef på Derome.

Själva huset är en vanlig villa, modell Vinga, från A-hus standardsortiment. Det är på 140 kvadratmeter och en av de mest säljande modellerna.

– Konstruktionen på huset i projektet är samma som i alla våra hus. Man behöver ju inte hitta på något nytt varje gång om det redan finns något som fungerar bra, säger Anders Carlsson.
Att det blev just den modellen beror på att den har stor takyta.  

– Taket är stort, vilket gör det möjligt att montera lite större solcellspartier. Vi tycker att förnyelsebar energi är en nödvändighet på framtidens bostadsmarknad och inom Deromegruppen är väldigt måna om att lära oss mer om framtida tekniker, säger Anders Carlsson.

Han berättar att Derome ständigt jobbar för att utveckla bostadsmarknaden med fokus på energifrågan. De har tidigare deltagit i framtidsprojekt för att utveckla energieffektiva hus. One Tonne Life och Need4B är två projekt.

I ”One Tonne Life” jobbade A-hus tillsammans Vattenfall och Volvo Personvagnar för visa vad det i praktiken innebär för en familj att bli klimatsmart och minska koldioxidutsläppet.

NEED4B var ett EU-finansierat samarbetsprojekt med utgångspunkt att stimulera byggnationen av energiekonomiska byggnader. Totalt deltog fem länder genom att bygga demonstrationsbyggnaderna i olika klimatzoner, med olika byggnadstyper och för olika syften.

– Zero Sun är ytterligare ett sätt att fokusera på energifrågan. Solceller, batterier och vätgas är lite otrampad mark i branschen, men jag tror att det är en teknik som starkt kommer att gå framåt.

Huset tillverkas i A-hus fabrik i Anneberg, utanför Kungsbacka och transporteras på lastbilar till Vitberget i Skellefteå i december, där det ska byggas precis i anslutning till skidstadion. Byggnation sker fram till juni 2018, då projektet inleds hos Skellefteå Kraft.