Behandlingsanläggningen, som omvandlar lokalt uppsamlat toalettvatten från enskilda tankar till näringsrik växtnäring för spridning på åkermark i ett lokalt kretslopp, ligger utanför Södertälje. Anläggningen ska driftas av den lokale lantbrukaren Jan-Christer Carlsson.
– Jag hoppas att den här satsningen är startskottet för det stora kretsloppstänktet i Sverige. Det är viktigt att näringsämnena återförs till jorden, säger Jan-Christer Carlsson.
Behandlingsanläggningen är unik i sin process. Den tar emot toalettavfall från 500-700 slutna tankar från närområdet. Genom en särskild process renas toalettvattnet och omvandlas till näringsrik växtnäring som kan återföras till åkermarken.
– Anläggningen fyller ett viktigt behov för att minska övergödningen av Östersjön. Här i området finns många små sjöar med dålig ekologisk status, mestadels på grund av övergödning, säger Lena Ek (C).
Telge Nät. Södertälje kommunen och LRF ligger bakom anläggningen som ligger i linje med regeringens miljömål som säger att senast år 2015 ska minst 60 procent av den fosfor som finns i toalettvatten utnyttjas som växtnäring, varav minst hälften ska tillbaka till produktiv jordbruksmark. Projektet medfinansieras av Stockholms länsstyrelse med LOVA-medel och Baltic Sea Action Plan-fonden.