Det behövs inget kontor för att jobba — det gör många på tåget, hemma eller på språng. Ändå behövs kontoret — men vad gör man då där?
— Om folk jobbar någon annstans ställer det andra krav på kontoret, som i stället blir en mötesplats, säger Peter Wågström.
Detta påverkar affärsmöjligheterna för kontorsutvecklare — men också det konkreta byggprojektet. Nyckelordet är flexiblilitet.
— Om en fastighetsägare investerar i ett projekt måste de ha möjlighet att ändra efter hyresgästernas önskemål, säger Peter Wågström.
Peter Wågström blickar ut över den blivande kontorslokalen vid Västerport på Kungsholmen i Stockholm och pekar på ett tydligt exempel: det finns inga pelare över huvud taget. Ytorna ska inte låsas upp utan kunna användas för kontor, mötesrum eller vad som passar hyresgästen.
Yteffektivitet är ett ord som uttalats flera gånger på kontorsmarknaden. Gamla kontorslokaler som är svåra att utnyttja står tomma medan intresset är stort för nya projekt. Vakansgraden ligger kring 8-10 procent i Stockholm. Vissa lokaler har stått outhyrda i flera år medan efterfrågan är stark på nybyggt. Det är den här trenden som alla i branschen talar om som ”flight to quality”.
Anders Kupsu, vd för Skanska Kommersiell Utveckling i Norden, rapporterar precis som NCC en god konjunktur och ser inga tecken på avmattning. Han bekräftar omflyttningstrenden.
— Den är väldigt tydlig nu. Och begreppet har utvidgats. Hyresgästerna vill ha bra belägna kontor, som är yteffektiva men numera även energieffektiva. Företagen vill ha lokaler som innebär att deras miljöpåverkan minskar.
Analytikerna tror att det bara är en tidsfråga innan kontorsmarknaden dippar, som bostadsmarknaden redan gjort. För om företagen säger upp personal sänker det efterfrågan på kontor.
Men Anders Kupsu tror att de kan räddas av omflyttningstrenden.
— Det kommer alltid att finnas en efterfrågan på kontor. Miljötänkandet gör att man kommer att vilja uppgradera kontoret även i sämre tider.