Nyheter

Tre identiska olyckor vid <br/> arbete med fjärrvärmerör

Tre olyckor under det senaste året liknar varandra. De har inträffat vid avluftning av nyinstallerade fjärrvärmerör. Den som drabbats av svimning har vistats i ett trångt utrymme. Arbetsmiljöverket misstänker gasrester i rörsystemet, svetsrök eller låg sy

Torsdagen den 29 oktober avled en 23-årig svetsare i Tranås. Han befann sig i källaren till en villa som skulle få fjärrvärme. Man avluftade rören genom att släppa på vatten. Mannen påträffades liggande på golvet.

– I det här fallet kan det ha stått gas i rören efter svetsningen och det troligaste är då att det är frågan om kolmonoxid, säger Lars-Erik Furuskog, vid polisen i Jönköping till Byggnadsarbetaren.

Polisen tror att 23-åringen kan ha kräkts sedan han tappat medvetandet och därefter kvävts till döds. Arbetsmiljöverkets Växjödistrikt utreder olyckan.

Olycka i Kumla

Sedan en månad tillbaka granskar myndigheten också en snarlik händelse i Kumla den 1 oktober där en man tappade medvetandet. Ett företag från Järfälla höll på med att koppla in fjärrvärme till en ishockeyhall.

Michael Nilsson, arbetsmiljöinspektör vid distriktet i Örebro, berättar att arbetarna just hade kommit till momentet då man avluftar systemet sedan rörlängderna svetsats samman.

– Man avluftar genom att släppa på vatten. Den skadade stod inne i apparatrummet medan en annan person släppte på vattnet. Det är ett väldigt vanligt arbetsmoment som säkert sker flera gånger om dagen i Sverige.

Kolmonoxid en teori

Michael Nilsson betonar att man inte säkert vet om det är kolmonoxid som fått mannen att svimma.

– Det är en teori och en ganska trolig teori, men vi vet inte.

Varifrån skulle kolmonoxiden komma, om det är den gasen?
– Ja, kolmonoxid är ju en känd fara vid ofullständig förbränning. Det är en teori som jag har i tankarna när jag gör nästa inspektion på företaget i Järfälla. Jag vill veta exakt vilka svetsmetoder som användes, om det finns någon speciell legering i rörventilerna som kan ha blivit uppvärmd eller om det finns isoleringsskum som är udda.

Fjärrvärmerören är isolerade. Kan det finnas material i isoleringen som har värmts upp så att giftiga gaser bildats?
– Ja det kan vara så, men vi vet inte. Vi är öppna för allt, säger Michael Nilsson som tilläger att en tredje olycka av samma slag hände i november 2008 i Stockholm. En person svimmade.

– Då drog man inga vidare slutsatser av det. Det gjordes ingen utredning, säger Michael Nilsson.

Mattias Davidsson