Med en ny batteriplattform gör Hilti comeback på Nordbygg efter tio år.
– Det ska bli otroligt kul att möta både gamla och nya kunder på Nordbygg igen, säger Maria Hägg, Marketing Director på Hilti i Sverige.
För två år sedan lanserade Hilti sin nya batteriplattform, vilket beskrivs som den största produktlanseringen i Hiltis historia.
– Eftersom lanseringen gjordes i augusti så hann vi inte visa upp plattformen på Nordbygg det året. Men i år blir det tillfälle, Nordbygg är rätt scen och arena att göra detta på, säger Maria Hägg.
Den nya Nuron-batteriplattformen på 22 volt är kraftfullare än den tidigare versionen och kan användas till närmare 100 olika verktyg, allt från mindre skruvdragare och borrmaskiner till rivnings- och bilningsmaskiner.
– Det krävdes ett helt nytt gränssnitt för att få fram detta batteri som är både smartare och starkare. Framför allt har vi samlat i stort sett samtliga våra verktyg på den här plattformen. Tidigare har vi haft både 22 och 36 volt, nu har båda dessa integrerats till den nya plattformen.
Batterierna finns i fyra olika storlekar, från 2,6-12 Ah, men samtliga kan användas på alla maskiner.
– Det innebär en miniminering av behovet av antalet batterier i verktygsparken, poängterar Maria Hägg.
Hilti-koncernen, med huvudkontor i Lichtenstein, finns i dag i 120 länder med totalt 30 000 anställda. I Sverige har bolaget 13 butiker från norr till söder där cirka 500 personer arbetar.
När den nya plattformen lanserades i augusti 2022 fanns det cirka 70 olika verktyg som laddades med det nya batteriet. Sen dess har ytterligare närmare 30 tagits fram. I april och augusti ska ytterligare verktyg presenteras och på Nordbygg kommer besökarna att få ta del av och prova några av dessa vid Hiltis monter.
– Bland annat visar vi upp vårt senaste tillskott i Hiltis portfölj, kap- och gersåg, som hör till ett av de mest efterfrågade verktygen. Även den blir batteridriven och kommer gå att testköras i vår monter.
Färre batterier betyder mindre klimatavtryck. Men Hilti tar ett än större grepp vad gäller hållbarhet.
– Globalt sett är byggsektorns klimatpåverkan fem gånger större än flygindustrin. Det innebär att det krävs stora förändringar, bland annat krävs det material och maskiner som håller över tid och som tillverkare måste man ta ansvar över maskiners livscykel. Vi har fyra år verktygsservice på våra produkter, då vi tar fullt ansvar för alla kostnader om något händer. När verktyget inte används längre tar vi hand om det så att det kan bland annat kan användas i tillverkningen av nya maskiner eller vid reparationer i verkstaden.
Vissa av de inkomna produkterna skänker Hilti till skolor och byggutbildningar för att ge dem möjlighet att använda proffsmaskiner redan under utbildningen. För skolledare är det möjligt att ansöka om detta på Hiltis webbsida. Hilti hjälper även sina kunder med analyser av verktygsparken för att se vad som saknas, vad som inte behövs eller hur ofta verktygen används.
– Vi vill vara kundens bästa partner när det kommer till produktivitet, säkerhet och hållbarhet. Förra året skrev vi på Science Based Targets som har ett av de tuffare hållbarhetskraven och som täcker alla delar av bolaget, från produktion till eftermarknad.
På Nordbygg kommer Hilti även att lansera ett nytt så kallat exoskelett som används för att bära upp verktyg och maskiner, i synnerhet när man arbetar ovanför axelhöjd. Detta för att spara axlar, armar och nacke.
– Den tror jag många besökare kommer att vilja prova, den kan göra stor skillnad för hantverkarna, minimera förslitningarskador och förre sjukskrivningar, säger Maria Hägg.