Rima Entreprenad AB utför bland annat exklusiva renoveringar av vindsvåningar i Stockholms-området. Enkelt montage och en förkortad byggtid var en anledning till att man valde att köpa prefabricerat. Men också att detaljer och precision på vindskuporna stämde väl in med kvalitetskraven från byggherren. Projektet krävde att montage av vindskupor utfördes korrekt i enlighet med gällande regelverk.
Under Nordbygg 2012 hade man fått kontakt med AG Vindskupor AB (Attic Group) som har ett samarbete med svensk plåtkonsult, EPCON. De fick nu leverera åtta stycken bågformade vindskupor med försänkt front, bandtäckt plåt från Plannja och fönster från Velfac.
Attic Group A/S som startades 2000 har utvecklats till att vara marknadsledande på försäljning och produktion av prefabricerade vindskupor i Skandinavien. Den svenska marknaden är dotterbolaget AG vindskupor AB ansvarig för när det gäller försäljning och projekt ledning.
Inga standardlösningar
Företaget har inga standardlösningar, all tillverkning sker efter beställning från kunden i fabrik.
– Det innebär att vi får mer precision. Med vår moderna maskinutrustning blir feltoleranserna lägre jämfört med om byggnationen sker på taket. Andra fördelar är att årstiden och därmed vädret spelar en mindre roll, dessutom är processkontroll plötsligt möjlig. Den mycket korta monteringstiden ger enorma besparingar av byggnadsplatskostnader, som t.ex. byggnadsställningar och depåvagnar, säger Thomas Cederblad, projektledare, Attic Group.
Egenutvecklat 3D-program
Vindskuporna ritas upp i configurator som är ett 3D-program som företaget har utvecklat själv efter lång erfarenhet att tillverka vindskupor på fabrik. Stommen tillverkas efter godkänd produktionsritning från beställare, fönster monteras och bandtäckt plåt monteras av plåtslagare innan leveransen går från fabriken.
– För att säkerställa hög kvalité på vindskuporna samarbetar vi med ett flertal kända tillverkare av bandtäckt material, fönstertillverkare och plåtkonsulter, fortsätter Thomas Cederblad.
Trend mot mycket glas
Den nuvarande trenden kring vindskupor går i riktning mot kubistiska former med mycket glas.
Attic Group har därför tagit fram en ny typ av vindskupa med glasfront, sidofönster samt takfönster. Takfönster och sidofönster utförs utan traditionell karm, glaset är den enda synliga delen vilket ger vindskupan en lättare och elegantare design. Tak- och sidofönster är utrustade med isolerglas, utvändigt självrengörande glas och invändigt med laminerat säkerhetsglas.
– En glasvindskupa tillför ljus, utsikt och volym till ett rum vilket gör att man får många fler användningsmöjligheter av rummet, säger Thomas Cederblad.