Sverige behöver ökad rörlighet på bostadsmarknaden – låt oss lära av våra nordiska grannar

Ny debatt-artikel från Monica Björk, Byggmaterialhandlarna.
Debatt från Byggmaterialhandlarna
Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna. Foto: Byggmaterialhandlarna

Med en fortsatt bostadsbrist, svårigheter för unga att köpa bostad och ett ineffektivt nyttjande av det befintliga bostadsbeståndet behöver Sverige en bostadspolitik som främjar rörlighet. I våra nordiska grannländer finns fungerande lösningar – nu är det dags att Sverige inspireras och driva på mot nödvändiga förändringar, skriver Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna.

Sverige står inför ett dubbelt problem: en akut bostadsbrist i stora delar av landet och en allvarlig inlåsningseffekt som hindrar människor från att flytta – trots att de vill. Det leder till ett ineffektivt nyttjande av det befintliga bostadsbeståndet och slår särskilt hårt mot unga som försöker ta sig in på bostadsmarknaden. Samtidigt kämpar byggsektorn med lågt bostadsbyggande, höga kostnader och en osäker framtid.

I Byggmaterialhandlarnas nya rapport ”Rörlighet på bostadsmarknaden – en nordisk utblick 2.0” har vi tittat närmare på hur våra grannländer Norge, Finland och Danmark tacklar dessa utmaningar. Resultatet visar tydligt att Sverige har mycket att vinna på att inspireras av sina nordiska kollegor – och kan med med relativt enkla medel skapa bättre förutsättningar för både boende och byggbransch.

Utifrån rapporten presenterar vi tre konkreta reformförslag till den nationella politiken, som vi menar skulle göra verklig skillnad i Sverige:

1. Inför ett statligt bosparande för unga
I både Norge och Finland finns modeller för bosparande där staten belönar sparande med skatteavdrag och förmånliga villkor. I Norge får unga upp till 34 år (!) 10 procent skatteavdrag på sitt sparande. I Finland kombineras sparandet med statlig borgen för förstagångsköpare. Detta bygger upp ett eget kapital, stärker den ekonomiska förståelsen och gör inträdet på bostadsmarknaden enklare för unga. Sverige saknar idag ett liknande nationellt program. Ett statligt sanktionerat bosparande är ett enkelt och effektivt sätt att främja ungas inträde på marknaden – och som på sikt även kan bidra till ökad rörlighet.

2. Ge förstagångsköpare möjlighet att låna mer
I Finland får förstagångsköpare låna upp till 95 procent av bostadens köpeskilling. I Sverige är gränsen 85 procent, oavsett vem du är. Dessutom är skuldkvoten satt till max 4,5 gånger årsinkomsten, vilket i praktiken innebär ännu snävare lånemöjligheter för många unga. När unga vuxna inte kommer in på bostadsmarknaden försenas inträdet tillvuxenlivet och det påverkar livsval och kan skapa sociala problem. Genom att göra det lättare för förstagångsköpare att ta sitt första steg in på bostadsmarknaden ökar rörligheten även uppåt i bostadskedjan.

3. Sänk reavinstskatten vid långvarigt ägande
Sveriges relativt höga reavinstskatt på 22 procent på bostäder har en tydlig inlåsningseffekt. Många äldre bor kvar i för stora bostäder eftersom en försäljning blir för dyr. I Danmark och Finland slipper du reavinstskatten helt om du bott i bostaden i minst två till tre år. Vi föreslår att Sverige följer efter, och sänker reavinstskatten till 10 procent för den som ägt sin bostad i minst tre år. Det skulle frigöra attraktiva bostäder, minska inlåsningen och få rejäl fart på flyttkedjorna.

Dessa förslag handlar inte bara om bostäder – de handlar om framtidstro. Om att ge unga människor möjlighet att forma sina liv. Om att göra det enklare att flytta när livet förändras. Och om att stärka byggsektorn genom att få marknaden att röra på sig igen.

Det är lätt att fastna i debatten om nyproduktion och antalet påbörjade bostäder. Men vi får inte glömma att Sveriges största potential ligger i det redan befintliga beståndet – som nyttjas långt ifrån optimalt idag. Därför är det rörligheten på bostadsmarknaden så viktig.

Byggmaterialhandlarna vill se en modern bostadspolitik som sätter människor i rörelse – och ger byggbranschen bättre förutsättningar att växa. Nu är det upp till Sveriges beslutsfattare att ta bollen.

/Monica Björk, vd Byggmaterialhandlarna

Läs hela rapporten från Byggmaterialhandlarna här: https://www.byggmaterialhandlarna.se/press-media/vara-nyheter/e/138/rorlighet-pa-bostadsmarknaden-i-norden/

Läs också