För två och ett halvt år sedan när Byggvärldens reporter besökte det tilltänkta bygget granne med järnvägsstationen Umeå östra fanns det bara en stor inhägnad grusplan med ett par maskiner på plats. Nu är första etappen av kvarteret snart klar och inflyttningen har redan påbörjats.
Förra gången Byggvärlden var på plats vid Östra station var det endast de visionära skisserna på stängslet in mot området som vittnade om vad som komma skulle. Innanför stängslet schaktade och spontade grävmaskinerna.
– Det är mycket som hinner hända på ett par år och nu är vi verkligen i slutspurten, säger projektledaren Robert Wennberg vid Balticgruppen tankfullt när han svänger in på parkeringen utanför den nya Coopbutiken.
Umeå Östra växer ihop med centrum
Grusplanen har omvandlats till ett nytt litet centrum med kontorshus, restaurang, matbutik, gym samt ytterligare ett höghus med 78 nya bostadsrätter, totalt cirka 25 000 kvadratmeter. Att det är verksamhet även kvällstid ökar tryggheten för dem som vistas i området.
Tanken med hela byggprojektet är att det ska bli en levande bebyggelse som växer ihop med centrala stan. Umeå östra ligger alldeles intill universitetet och sjukhusen, 1,5 kilometer från Umeå centrum och strandpromenaden längs älven in mot stan går alldeles intill.
Robert Wennberg upprepar det han sa under intervjun 2022.
– Här bygger vi stad.
Inflyttning pågår
Flyttkartongerna med utrustning bärs in i gymmet just den här strålande vackra höstdagen i Umeå och utanför pågår trädplantering.
– Den här rönnen stod inte här i morse, säger Robert Wennberg när vi passerar ett litet träd mellan husen.
En frisör har också hunnit installera sig och i matbutiken är det redan en strid ström av kunder som går ut och in.
– Det är mycket personal i vita rockar från sjukhuset som kommer hit och handlar, berättar han.
Aktörerna i Östra station
Balticgruppen är ett privat fastighetsbolag med ett drygt 40-tal anställda som utvecklar, bygger och förvaltar fastigheter och är en stor aktör i Umeå. För tio år sedan startade ansökan om planändring för området Östra station. Sedermera köpte Balticgruppen marken av kommunen.
NCC är totalentreprenör för etappen men jobbar i samverkan med Balticgruppen och de fattar alla beslut tillsammans efter hand, vilket har fungerat utmärkt tycker Robert Wennberg.
Arkitektbyrån de har anlitat är Wingårdhs arkitekter.
Kontorshus med trästomme
I det elva våningar höga kontorshuset är det bara de tre understa våningarna som byggs i betong, vilket har att göra med att det ska bli stabilt och klara ljudkraven runt gymmet. De översta åtta däremot byggs med en stomme helt i trä. Träet kommer från den lokala leverantören Martinsons som tagit råvaran från skog i närområdet.
De har jobbat med hållbarhetstänk i både materialval och när det gäller energiförbrukning.
Fasaden kommer att bestå av keramikplattor, vilket också räknas som ett miljömässigt hållbart material.
– Det hjälper till att hålla ljudet borta och håller i en evighet.
På taket monteras solceller.
Eftersom det inte finns något anslutande grönområde eller någon gård utanför bostadshuset har de skapat sju takterrasser med odlingar och grillplatser, något som syns bland annat inifrån relaxrummet.
”Rekordsnabb” uthyrning
1 december tillträder sista hyresgästen och då ska hela första etappen vara klar med 78 bostäder och nio lokalhyregäster.
Skatteverket fick tillträde redan 1 juni. 1 oktober kommer Telia och Norrtåg och 1 november flyttar även Coop Nords kontor samt en restaurang hit. Slutligen får NCC:s kontor tillträde 1 december.
– Nej, det är nog någon form av rekord hur snabbt det har gått att hyra ut så här stora ytor. Alla hyresavtal var påskrivna nästan ett år i förväg.
Även de privata bostadsrätterna har gått smärtfritt att sälja, trots höga bolåneräntor.
Robert Wennberg är nöjd.
– Det har blivit jättebra – precis som vi har planerat. Framför allt när det gäller hur det påverkar området och även Umeå som stad i sin helhet, hur det knyter ihop centrum med universitetet och vi har fått liv i området under stora delar av dygnet.
Tack vare läget finns det god tillgång till kommunikationer som gör att man kanske inte ens behöver en bil, påpekar han.
Utökad budget
Tidsplanen har de kunnat hålla hyfsat bra.
– Sedan är det väl klart att vi också är drabbade av inflationen och prisindexökningarna, så det har varit en del utmaningar. Vi har fått ta mer lån än vi hade tänkt inledningsvis. Men vi har inte gett avkall på kvaliteten, det är möjligen något material på dörrar eller så som vi kan ha justerat.
Budgeten för etapp ett har efter vissa utökningar satts till cirka 750 miljoner kronor.
Det mest speciella med projektet är att stommen i kontorshuset är av trä, vilket medför stor skillnad i vilket klimatavtryck man sätter, jämfört med betong och stål som ger upphov till stora koldioxidutsläpp under tillverkningen.
– Andra specifika val man gör påverkar rätt marginellt, men trästommen som enskilt materialval betyder väldigt mycket när man räknar på klimatavtrycket.
Först ut med trästomme i kontor
När de började planera fanns det inget högre kontorshus i Sverige som var byggt med trästomme, så de hade inte så mycket att referera till utan la ner mycket tid på att undersöka och utreda förutsättningarna.
– Men det blev jättebra och många hyresgäster uppskattar det verkligen.
Själv tycker han att man borde bygga mycket mer i trä, i stället för att skicka skogen till massafabrikerna eller elda upp den som bränsle – just på grund av klimatet.
– Med de erfarenheter vi har gjort här skulle jag nästan säga att den som inte tänker välja att bygga den här typen av lokaler med trästomme borde ställa sig frågan: Varför inte?
Han guidar runt i kontorslokalerna och visar hur träbalkarna och pelarna och även installationerna är synliga utan något undertak som täcker dem.
– Dels vill vi bevara volymen i rummen, dels vill vi att man faktiskt ska se träbalken. Det blir också en ärlig presentation av var luften kommer ifrån när ventilationsinstallationerna syns, förklarar han.
Han menar att det inte påverkar brandsäkerheten särskilt mycket eftersom de i det här fallet har använt så massiva och tjocka träkonstruktioner och dessutom är hela huset försett med sprinkler.
”Det största och mest komplexa projekt jag jobbat i”
– Det är nog större utmaningar med ljud och därför har vi anlitat erfarna konsulter som jobbar med akustik och ljudfrågor.
De har till exempel byggt ett golv över bjälklagen i kontoren för att dämpa ljud.
Robert Wennberg har varit med ända sedan planeringsfasen flera år innan den första grävmaskinen anlände och har fått se sin vision bli verklighet.
– Det är det största och mest komplexa projekt jag har jobbat i och det är så kul att följa det. Det är en sak att man har idéer men en annan sak att förverkliga dem.
Ulrika Vallgårda
Östra station
- Beställare: Balticgruppen
- Entreprenör: NCC
- Byggstart: December 2021
- Färdigställt: Etapp 1 blir klar i december 2024.
- Nästa etapp: I etapp 2 planeras för 170 hyresrätter och 2 000 kvadratmeter kommersiella lokaler som beräknas vara klart inom fem år, men det finns inga beslut fattade om entreprenör eller tid för byggstart ännu. Just nu pågår systemvalsutredningar och hyresgästdialoger inför att kunna starta detaljprojekteringen för etapp 2. Därefter ska stadsdelsutvecklingen på Östra station avslutas med en etapp 3 där det ingår ett kontorshus på cirka 20 000 kvadratmeter.
- Arkitekt för etapp 1: Wingårdhs Arkitekter