Målarfärg, vindkraftstorn och takpannor för solcellsmontage – bredden bland de nominerade till Nordbyggs Guldmedalj är stor. Än så länge är årets vinnare en förborgad hemlighet.
– Det är häftigt att se hur mycket som händer inom matieral och produktområdet, säger Jenny Svärd, vd Byggmaterialindustirerna och jurymedlem.
Nordbyggs Guldmedalj har delats ut sedan 2010 för att främja och lyfta fram innovativa produktnyheter. Bland årets tio finalister finns ett brett spektrum av bidrag. Från målarfärg till murblock och vindkraftstorn i trä. En som varit med i juryarbetet de senaste tre åren är Anna Göth hon är produktchef för Byggkatalogen på Svensk Byggtjänst.
– Det är ett ovanligt starkt startfält i år. Alla de tio nominerade är väldigt bra och alla har någon form av hållbarhetsaspekt, säger hon.
Juryn granskar
Urvalet till de som nominerat till priset baseras på de produktnyheter som Byggkatalogens redaktörer skriver om under 2023. Det är både stort och smått som de fiskar upp från exempelvis mässor eller branschpress. Med utgångspunkt från alla produktnyheter har redaktörerna sedan vaskat fram ett urval som vi i juryn nu har tittat på.
– Vi i juryn går igenom de tio nominerade. Vi tittar på graden av innovationshöjd och hur pass nytt det är och vilka värden produkten tillför. Därefter resonerar vi utifrån våra olika kompetenser. Finns det några tveksamheter kollar vi upp med experter också och sedan röstar vi fram en vinnare, säger hon.
Alla guldmedalj-finalister ställs ut
Alla bidragen kommer presenteras på plats på Nordbygg som en utställning på entrétorget. Eftersom priset delas ut även de år när mässan inte arrangeras kommer förra årets vinnare Woodbe finnas på plats med sitt byggsystem Bitelock, med självlåsande infästningsteknik inspirerat av Lego.
– Det har varit svårt, det är bra produkter och det blir en del resonerande. Det är också jätteroligt att se de här produkterna som alla är innovativa men på olika sätt vilket gör att det blir en stor bredd på bidragen. Det har varit svårt. Det är bra produkter. Det blir mycket resonerande. Det är jätteroligt att se de här produkterna. När det blir innovationer blir det väldigt olika produkter. Vinnaren är redan utsedd men det är topphemligt, säger Anna Göth.
Hållbarhet en trend
En annan medlem i juryn som utser vinnaren är Jenny Svärd, vd för Byggmaterialindustrierna. Hon ser en klar hållbarhetstrend bland årets utvalda finalister.
– Det är en stor bredd från mer komplexa lösningar till produkter som är kopplade till råmaterial men nästan alla har ett hållbarhetsfokus och frågan genomsyrar hela branschen. Innovation är nyckeln till att vi ska kunna ställa om och nå klimatmålen. Det syns bland de här bidragen och det känns hoppfullt och bra, säger hon.
Den allra första vinnaren av guldmedaljen var Soltech Energy för deras solenergisystem med takpannor av glas. Vinnaren avslöjas på Nordbygg den 25 april.
De nominerade till årets Guldmedalj:
Kantstensförankring utan betong. Det svenska innovationsföretaget Locstone har tagit fram en patenterad konstruktion som förankrar kantstenarna i körbanans beläggning vilket gör att man slipper traditionellt mothåll av klimatbelastande betong. Locstone räknar med en besparing på upp till 28 kg CO2* per meter och cirka 10 cm granit per sten eftersom de inte behöver grävas ner och motgjutas utan ställs direkt på asfaltjusteringen.
Återvinn energi i duschen. Två ingenjörsvänner från det svenska greentech-företaget Enduce har byggt ett system för att möjliggöra användningen av effektiv värmeväxlarteknik. De har skapat en golvbrunn som återvinner upp till tre fjärdedelar av duschvattnets energi.
Takpannor färdiga för solcellsmontage. Benders, som har tillverkat takpannor sedan 1960-talet, har nu lanserat Sunlight, ett infästningssystem för solpaneler utan behov av håltagning i underlagstaket. Infästningarna är integrerade i förstärkta Benders 2-kupiga Palemapannor som enkelt kan ersätta enstaka befintliga takpannor.
Lättklinkerblock med inbyggd kolsänka. Finja Betong fortsätter att producera klimatpositiva byggprodukter i sin gröna Eco-linje. Nu senast lanserades det spårade lättklinkerblocket Murblock Bas ECO med en permanent CO₂-sänka* i form av biokol som varar hela produktens livstid.
Återvunnen betong i ny betong. Betongproducenten Heidelberg Materials har utökat sitt produktsortiment med BIO Recycle, eller BIO R, en fabriksbetong där en del av ballasten ersätts med återbrukad, krossad betong i stället för jungfruligt material.
Ångspärr med fördubblad livslängd. Byggmaterialleverantören TECCA har lanserat en vidareutveckling av sin luft- och ångspärr T-Foil Standard fast med en beräknad åldringsbeständighet på minst 100 år – T-Foil Standard 100. Jämfört med sin föregångare så har T-Foil Standard 100 en fördubblad livslängd vilket bidrar till TECCAs ambition att öka hållbarheten och minska resursslöseriet eftersom klimatskärmen kan sitta kvar och förlänga byggnadskonstruktioners livscykel från 50 till 100 år.
Cirkulär terrazzo. Behovet av hållbara lösningar och återbruk ökar i byggbranschen. Herrljunga Terrazzo har därför tagit fram en varaktig och innovativ lösning genom att mala ner restavfall från rivningsfastigheter och använder det som ballast i sin terrazzoproduktion, med andra ord cirkulär terrazzo.
Vindkraftstorn i trä. Det svenska träteknologiföretaget Modvion bygger nu ett 105 meter högt vindkraftstorn av LVL, vilket blir världens högsta i trä, enligt företaget. Wind of Change byggs åt Varberg Energi på Skaraslätten och blir Modvions första kommersiella vindkraftstorn. Målet är att minska koldioxidavtrycket från vindenergiproduktionen.
Återvunnen färg i ny målarfärg. Att lämna färg till återvinningstationer har inte alltid varit en självklarhet. Det mer än hundra år gamla varumärket Nordsjö har lanserat en helmatt vägg- och takfärg som innehåller 35 procent återvunnen färg.
Petskyddat CEE-uttag. Säkerheten går först. Åtminstone enligt det svenska företaget JISO AB som har tagit fram ett petskyddat CEE-uttag som gör strömförsörjningen både säkrare och mer tillgänglig.