Nyheter

Snabba hus för unga

Brf Eda i Knivsta. Foto: Susanne Bengtsson.

Nu ska Svenska Bostäder bygga snabba, standardiserade, flyttbara lägenheter för unga.

Bostadsbolaget har fått tillstånd att uppföra 292 hyreslägenheter i Västberga, med byggstart till sommaren.

Byggentreprenör är Junior Living som utvecklat konceptet och som har tecknat avtal på över tusen likvärdiga smålägenheter.

Svenska Bostäders projekt i Västberga går under konceptet Snabba Hus, vilket innebär att man bygger flyttbara bostadsmoduler som placeras på tomter med tidsbegränsade bygglov. När bygglovet löper ut flyttas de mobila modulbostäderna till nästa tomt.

I slutet av mars fattade Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm det första bygglovet för Snabba Hus och gav därmed klartecken för Svenska Bostäder att uppföra 292 ettor i Västberga. Projektet är ett samarbete mellan Svenska Bostäder, ungdomsorganisationen jagvillhabostad.nu och arkitekten Andreas Martin-Löf, som ritat modulbostäderna.

– Vi vänder oss till ungdomar, 18-29 år, eftersom det är de som har svårast att komma in på bostadsmarknaden. Det här är ett jätteroligt projekt och vi hoppas att detta bara är första etappen och att vi snart kommer att se fler Snabba Hus på andra ställen. Vi har ytterligare 1-2 tomter på gång, säger Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder.

Hyresgästerna tecknar korttidskontrakt, men behåller sin plats i bostadskön. Det tillfälliga bygglovet gäller i max 15 år.

– Målet är sedan att flytta bostäderna till planlagd mark där de kan bli permanenta bostäder.

Byggentreprenör är Junior Living, ett företag som startade 2012 med affärsidén att bygga små, prisvärda lägenheter i modulform. Alla lägenheter ser likadana ut, är på 32 kvadrat, och har badrum, kök och egen balkong.

Flera permanentboenden har redan byggts med samma koncept. Totalt har Junior Living tecknat avtal på 1400 lägenheter.

– Det här blir vårt första projekt som byggs med tillfälliga bygglov, säger Jan Pettersson som grundade Junior Living ihop med kollegorna Manne Bouveng och Sam Bonnier.

Det första projekt finns i Knivsta, där Junior Living valde att satsa på bostadsrätter.  Brf Eda består av 124 likadana enrummare, som såldes för ett snittpris på 750 000 kronor och där alla lägenheter har en månadsavgift på 2000 kronor.

Byggtekniken beskriver han som ett vinställ, där bostaden är flaskan och stommen kan liknas vid stället. Varje bostadsmodul placeras alltså i en betongstomme.

– Vi kan plocka ut varje individuell lägenhet, till exempel vid fuktskada. Men den främsta anledningen till att vi valt att placera modulerna i en stomme, som tillverkas av Strängbetong, istället för att stapla dem direkt på varandra är att vi kan bygga högre.

Det högsta huset i Knivsta är fem våningar. I Västberga kommer man att bygga upp till åtta våningar.

Modulerna tillverkas i fabrik i Kungsör. Alla lägenheter är fullt inredda vid leverans.

– Montering och anslutning mellan lägenheterna sker på plats. Vi vill ha så lite byggverksamhet som möjligt på arbetsplatsen.

Eftersom alla lägenheter är genomgående kan man alltid skapa en tyst sida medan loftgångarna placeras mot den bullerutsatta sidan, vilket gör dem lämpliga för bullerutsatta områden.

– I Knivsta, där järnvägen går precis utanför huset, har vi dessutom hängt upp ett bullerdämpande fasadskinn av plast framför loftgångarna.

Materialval och standard i lägenheterna är inget man prutar på. Inte heller gemensamhetsutrymmen som tvättstuga, förråd och hissar.

Den lägre byggkostnaden är en följd av rationalisering i fabriken. Modullösningen innebär också att man kan  få ner byggtiden till en tredjedel, göra effektivare inköp och ta bort kostnader för spill. 


– Upprepning är den stora vinsten. Kostnaden för projektering, konsulter och arkitekter minskar för varje projekt eftersom vi aldrig behöver börja från noll. 80 procent av bostadshusen behöver inte projekteras om, det är egentligen bara markplan som vi behöver projektera unikt för varje projekt, säger Jan Pettersson.

En summa som däremot blir högre än i ett ”normalt” bostadsområde är kostnaden för vattenanslutning eftersom man levererar många små lägenheter med kök och badrum i varje. För de 124 lägenheterna i Knivsta betalade Junior Living 4,2 miljoner kronor bara för vattenpåkoppling. 

– Nu när regeringen vill öppna upp för den här typen av boende med små, billiga lägenheter för ungdomar måste man se över reglerna och även titta vad det blir för konsekvenser i den andra änden, menar Jan Pettersson.

 

SNABBA HUS

Projekt: 292 lägenheter i Västberga

Byggherre: Svenska Bostäder

Byggentreprenör: Junior Living

Arkitekt: Andreas Martin-Löf Arkitekter

Byggstart: Sommaren 2015

Inflyttning: Årsskiftet 2016/17