Skanskas bokslutskommuniké för 2008 innehöll mest negativa nyheter. Under fjärde kvartalet gjorde bolaget ett minusresultat på 10 miljoner kronor efter skatt.
För helåret 2008 slutade vinsten på 3 157 miljoner kronor efter skatt, att jämföra med vinsten 2007 som låg 4 121 miljoner och då var omsättningen ändå högre under 2008. Problemen fanns i länder som Norge, Finland, Storbritannien och Tjeckien.
På bostadssidan finns stora utmaningar för Skanska. Antalet färdiga osålda bostäder är 675 varav 529 i Finland.
Men rapporten innehåller också resultat som är positiva. Byggverksamheten i Sverige, Polen, USA och Latinamerika har vuxit jämfört med samma period förra året.
— Resultatet för den svenska och den amerikanska byggverksamheten var all time high, säger Johan Karlström.
En viktig förklaring till det dåliga fjärde kvartalet är att Skanska har tvingats göra nedskrivningar för flera osålda bostadsprojekt, mark och projekt men även sätta av pengar för kostnader i samband med uppsägning av personal. Totalt handlar det om 1, 266 miljarder kronor.
De dåliga tiderna syns i Skanskas orderingång. Orderingången för helåret 2008 var 12 procent lägre än under 2007. Men raset i fjärde kvartalet är långt större. Under fjärde kvartalet minskade orderingången i Skanskas byggverksamhet med 32 procent jämfört med samma kvartal 2007.
— Vi räknar med att Skanskas intäkter minskar med 10 procent under 2009, säger Johan Karlström.
Han tror inte ekonomin kommer att vända den närmaste tiden.
— Jag tror inte på ett ljus i tunneln under 2009 och det är svårt att säga vad som händer 2010, säger han.
Men flera saker är positiva enligt Johan Karlström.
— Materialpriserna går ner och sedan kommer det att sjösättas flera stora politiska krispaket. Obama har sagt att han ska fokusera på infrastruktur, grönt byggande och skolor och även om vi inte vet detaljer ser det ut som vi är väldigt bra förberedda för att ta en del av de projekten, säger Johan Karlström.
Vilka är de största riskerna och osäkerhetsfaktorerna för Skanska?
— Den största utmaningen för oss är att hantera bostadsmarknaden i Norden, till exempel våra osålda lägenheter i Finland. Men samtidigt har Skanska en riskstrategi som går ut på att vi ska minimera riskerna genom att vara på många olika marknader och länder. Det gör att det inte svänger så mycket fram och tillbaka för Skanska, säger Johan Karlström.
Vad ser du för möjligheter för Skanska i lågkonjunkturen?
— Uttrycket Cash is King kommer att vara mer sant än någonsin den närmaste tiden. Vi kommer att investeringar i mark, projekt och företag kommer att vara billigare framöver och vi kommer att ta möjligheterna när det bjuds.
Har ni redan börjat göra investeringar?
— Nej, jag tror det kommer att bli billigare så det är inte köpläge än, säger Johan Karlström.