Nyheter

Så snälla är vi mot datorn

Människor uppför sig gentemot datorer och andra tekniska prylar med samma sociala koder och förväntningar som när vi umgås med människor. Det visar amerikansk forskning.

Om du får frågan om maten var god, är du sannolikt mer översvallande om det är kocken som frågar än vem som helst. Undrar om det är samma sak med datorer, tänkte Clifford Nass, professor på Stanford University, och gjorde en undersökning.

Deltagarna blev undervisade av en dator. Häften av dem blev tillfrågade efteråt av datorn själv, om de tyckte att kursen var bra. Och mycket riktigt, de gav högre betyg åt den egna datorns undervisning än vad den andra halvan gjorde, som fick frågan av någon annans exakt likadana dator.

— Det här var ändå inga känsliga typer, de var data- och elektrostudenter, som alla bedyrade att de aldrig skulle uppträda artigt mot en dator, säger Clifford Nass i Wall Street Journal.

Han kollade också om gängmentaliteten även gällde datorer. Alltså att man tycker att ens eget lag består av bättre, snyggare, intelligentare och skickligare människor än de andra lagen. Forskarteamet körde helt enkelt blå band runt datorerna och handlederna på hälften av studenterna. Den andra hälften fick också ett blått band om handleden, men deras datorer fick gröna band. Samma sak inträffar: de som kallades blå gänget tyckte att deras datorer var smartare och hjälpsammare och de arbetade bättre än de som inte hade något lagnamn, utan bara var ”blå person som jobbar med en grön dator”.

— Det finns över 100 experiment som visar att man kan ta vad för socialvetenskaplig upptäckt som helst och applicera den på förhållande till datorn, säger Clifford Nass.

Det gäller också tv-apparater, bilar och mobiltelefoner och ett faktum man använder sig av när man designar prylar och program.

Datorerna och programmen har blivit så mycket bättre utformade av den här kunskapen att vi kanske hellre vänder oss till dem i framtiden.

— Det finns datorprogram som är bättre på att ge den rätta blandningen av positiv och negativ feedback, förstärka team, hantera frustration och andra negativa känslor än någon människa, utom den allra mest polerade, säger Clifford Nass, som har skrivit om sina fynd i boken Mannen som ljög för sin dator.