Nyheter

Så kontrollerar du underentreprenören

Pia Bergman, expert inom ekonomisk brottslighet på Skatteverket. Bild: Skatteverket

Regelbundna besök på arbetsplatsen och kontroller av företags arbetsgivaravgifter och skulder. Det finns mycket man kan göra för att minska kriminaliteten i byggbranschen. Pia Bergman, expert inom ekonomisk brottslighet på Skatteverket, har tio heta tips.

Vid onsdagens Forum för sund konkurrens och schyssta byggen, ett samarrangemang där bland annat Byggföretagen, Byggnads och Ledarna ingår, avhandlades mängder av punkter om hur byggbranschen ska bli ren från fusk och kriminalitet. 
Under den andra och mer fördjupande delen av webbseminariet pratade bland andra Pia Bergman på Skattemyndigheten om hur man enkelt kan kontrollera en underentreprenör.  

– Det är den grå delen av marknaden som vi vill komma åt. Den svarta delen med grovt kriminella är ganska enkel att identifiera. Men de som befinner sig mellan den vita och svarta sektorn kan vara svåra att hitta. Och för att hitta dessa behöver vi alla hjälpas åt, inte enbart myndigheter.

Hon gav tio konkreta tips på vad man kan göra för att kontrollera en underentreprenör. Det första tipset, som hon också tycker är viktigast, är att löpande göra kontroller på byggarbetsplatsen.
– Vad är det för företag och personer som finns på arbetsplatsen, är det samma som du handlade upp? Detta bör man kolla upp genom att löpande besöka platsen. 

Men den det finns förstås också mycket som man kan ta reda på genom att gå in på Skatteverkets hemsida.
– Med företagets organisationsnummer får du reda på om de är registrerade för arbetsgivaravgifter, har F-skatt och är momsregistrerad. Vill du har mer information kan du går in på SKV 4820, då får du till exempel reda på hur mycket arbetsgivaravgifter som företaget betalar. Där kan du också kontrollera så att det är en rimlig summa arbetsgivaravgifter som företaget betalar och vilka löner de betalar ut.

Hos Kronofogden kan man ta reda på om underentreprenören har skulder och vilken typ av skulder det handlar om. Från och med förra årsskiftet är det lag på att alla utländska bemanningsföretag ska registrera sig hos Skatteverket som arbetsgivare. Dessa bemanningsföretag ska även anmäla sig till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister, vilket också är enkelt att kontrollera genom att gå in på myndighetens hemsida.

– Har de utländska arbetarna tillstånd av vara här och arbete? Hos Migrationsverket får man svar på det.  

Vidare är det viktigt att kontrollera så att personerna i företaget och styrelsen verkligen är dem de utger sig för att vara och att bankkontot som pengarna betalas ut till är knutet till samma företag.

– Det händer ganska ofta att vissa företag byter ut organisationsnummer och kontonummer och slussar pengarna någon annanstans, detta för att dölja de kriminella affärerna. Det händer också att fakturan som skickas från ett företag har liknande logga och organisationsnummer som det upphandlade företaget, men att det ändå skiljer sig åt lite.

Pia Bergman ber även om hjälp för att påverka beslutsfattarna.

– Vi myndigheter behöver skapa en digital plattform där alla dessa uppgifter samlas så att alla enkelt löpande kan göra kontroller. Men där behövs det beslut från de styrande och för att få igenom det måste vi hjälpas åt. 
 

Pia Bergmans tio heta tips för att kontrollera underentreprenörer:
1)      Kontrollera arbetsplatsen IRL. Är det rätt företag och personer som är där?
2)      Kontrollera att din underentreprenör är registrerad som den ska vad gäller arbetsgivaravgifter, F-skatt och moms.
3)      Bedöm om underentreprenörens redovisade arbetsgivaravgifter verkar rimliga.
4)      Kontrollera om företaget har skulder hos Kronofogdemyndigheten.
5)      Sen årsskiftet är det lag på att utländska bemanningsföretag ska vara registrerade hos Skatteverket som arbetsgivare och finnas i Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister.
6)      Kontrollera arbetstillstånd och uppehållstillstånd (UT-kort), arbetstillstånd för asylsökande (LMA-kort) och anställning av utländsk medborgare (SKV 1160).
7)      Kontrollera vem som sitter i styrelsen och vem som är verklig huvudman.
8)      Kontrollera kontonumret dit utbetalning görs så det är knutet till företaget. 
9)      Kontrollera så att det är samma företag som utför uppdraget som du skrev kontrakt med.
10)   Påverka dina beslutsfattare så att de ger myndigheterna i uppdrag att ordna en digital plattform där alla ovan nämnda uppgifter kan samlas.

Forum för sund konkurrens och schyssta byggen 

Arrangeras för andra året i rad av aktörer inom bygg- och anläggningsbranschen som arbetar intensivt för nolltolerans mot arbetslivskriminalitet och svartarbete. Arrangörerna är Byggföretagen, Byggnads, Elektrikerförbundet, Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Ledarna, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen, SEKO och Unionen.