Nyheter

Rusning efter smarta lägenheter

Ikea-husen är inte riktigt lika lättmonterade som bokhyllorna – men lika populära. Medan många småhustillverkare kämpar med röda siffror går huskonceptet Boklok som på räls – och expanderar nu med nytt kontor i Södertälje.

Klockan 06.30 rullar de första lastbilarna in på Bokloks byggarbetsplats vid Tomtberget i Botkyrka utanför Stockholm. Det är dags att montera det nionde och sista flerbostadshuset i området.

De nya lägenhetsägarna kommer inte att behöva vänta länge på att få se hur huset blir. Om bara tio timmar ligger takstolarna på plats.

Den snabba monteringen är möjlig eftersom husmodulerna förtillverkas i fabrik. Allt utom målningen av innertaket är färdigt när modulerna levereras till bygget. De sätts sedan ihop av ett vant montageteam.

– Vi försöker använda samma firma oavsett var i landet vi är. De vet var varje liten skruv sitter, säger Markus Tjäder, projektledare på Boklok.

I Tomtberget byggs totalt 66 bostadsrätter, varav 16 i radhus.

Och lägenheterna är åtråvärda.

– De såldes slut på mindre än två veckor. Det var en kille som kom hit för att köpa en tvåa men de var slutsålda så han gick härifrån och hade köpt ett radhus i stället. Han verkade lite förvånad själv, berättar Markus Tjäder.

Boklok-konceptet har tagits fram av Ikea tillsammans med Skanska. Tanken är att erbjuda funktionella, prisvärda boenden som är tillgängliga för alla.

För att göra det så rättvist som möjligt och undvika spekulation använder Boklok inga bostadsköer eller ”Först till kvarn”-principer. I stället anordnar de lottdragning vid Ikea-varuhus för att bestämma turordningen att välja lägenhet för de som är intresserade.

Husen, som är arkitektritade och byggs i trä i Gullringen i Småland, är populära även utanför Botkyrka.

– Det är superkul.  Boklok expanderar trots att det är lågkonjunktur. Det går riktigt bra i Stockholms närområde, säger Helena Wilroth, affärschef på Boklok i Stockholm.

Efterfrågan där är så stor att företaget i sommar öppnar ett nytt kontor i Södertälje.

– Vi håller just på att nyanställa, säger Helena Wilroth.

Markus Tjäder tror att det framförallt är priserna, som ligger betydligt lägre än annan nyproduktion, som lockar köpare.

Prispressen är bland annat möjlig eftersom husen byggs inomhus i företagets egen fabrik. I stället för dyra tillval gäller samma standard i alla hus. Dessutom elimineras fel genom att tillverkningen återupprepas och förbättras vid varje uppdatering.

Även utformningen av områdena förklarar populariteten menar Markus Tjäder.

– Vi satsar mycket på växter och grönt och tillsammans med trähusen gör det att man får lite Bullerbynkänsla, säger han.

I september flyttar de första boende in i husen på Tomtberget.

Marie Bergström
[email protected]

Boklok

Boklok startade 1996 och är ett dotterföretag till Skanska. Konceptet är resultatet av ett samarbete mellan Skanska och Ikea, som ville skapa ett boende med god kvalitet och design till en lägre kostnad.

Boklok börjar med att undersöka hur målgruppen ser ut, vad de har råd att betala och hur de vill bo, innan de börjar utforma husen.