Totalt är det 35 000 kvadratmeter kontorslokaler som ska byggas. Fastigheten ska miljöklassas på den högsta nivån, Platinum, enligt det internationella certifieringssystemet LEED. Det innebär att energianvändningen kommer att bli minst 50 procent lägre än gällande normer.
— Vi ska bland annat använda oss av en ny energisnål teknik för att kyla byggnaden som vi sökt patent på. Den liknar tekniken som värmepumpar har i villor. Vi ska också bygga stora ventilationstrummor och jobbar såklart mycket med isoleringen, säger Peter Gimbe, presschef på Skanska, som är både byggherre och entreprenör.
Innan kontoret står klart måste dock existerande kontorslokaler rivas.
— Det arbetet pågår för fullt. Lokalerna som fanns här var bara cirka 30 år gamla men helt omoderna med lågt i tak och mörka samt energislösande lokaler.
Kontorshuset är den första av totalt tre etapper som Skanska i Kvarteret Lustgården. Satsningen är rekordstor.
— Det är vår största egna fastighetsinvestering. Och jag tror att det är det största kontorsbygget överhuvudtaget i Stockholm på länge. Vi investerar 1,4 miljarder kronor bara i kontoret. Totalt kommer vi att investera cirka 2,5 miljarder kronor i de tre etapperna de närmaste åren, säger Peter Gimbe.
I de kommande etapperna så ska bland annat 170 bostäder byggas.
När det gäller kontorshuset så har ni ännu inte har en enda hyresgäst klar. Det låter riskabelt.
— Det kanske man kan tycka men vi har såklart testat marknaden ett tag och sett att intresset är stort. Ett problem i Stockholm idag är att det finns få stora och sammanhängande kontorsytor på ett våningsplan. Det kommer vi kunna erbjuda här. Sedan har vi sett att området är attraktivt. De senaste 10 åren har vi satsat 10 miljarder kronor här i bland annat kontorsfastigheter och har nästan inga vakanser, säger han.
Bygget av det nya kontorshuset startar under våren, Skanska räknar med att byggnaden ska stå klar i slutet av 2013.
— Vi inväntar bara på nödvändiga bygglov.
Ni påbörjar rivningsarbeten innan byggloven är klara. Är ni våghalsiga eller väldigt säkra på att det ska gå vägen?
— Det är ganska vanligt att man gör så. I en demokratisk process kan man såklart aldrig vara helt säker att allt ska gå vägen men innan har vi fört långa samtal med alla nödvändiga insatser. Sedan är det väl inget som byggföretagen brukar prata så högt om.