Nyheter

Regeringen lägger fram lag om entreprenörsansvar

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Arbetstagare ska få skydd för sin lön och osund konkurrens ska motverkas. 


Därför vill regeringen införa ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen. 

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.

Regeringen vill införa ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen. Lagförslaget innebär att en arbetstagare i bygg- och anläggningsbranschen som inte får lön ska kunna få betalt av det företag som anlitat arbetstagarens arbetsgivare. I andra hand ska huvudentreprenören ansvara. Om entreprenörsansvaret aktualiseras så kan den entreprenör som betalat arbetstagarens lön i efterhand kräva ersättning från arbetsgivaren.

– Det finns mycket fusk och kriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. Min regering genomför en rad åtgärder för att stätta stopp för det. Det ska vara ordning och reda på svenska arbetsplatser. Nu lägger vi fram en ny kraftfull lagstiftning för att rensa upp på svenska byggen, säger statsminister Stefan Löfven, i ett pressmeddelande.

Förslaget förväntas ha en preventiv effekt och göra det svårare för oseriösa aktörer att verka genom noggrannare kontroller av vilka underentreprenörer som släpps in på svenska byggarbetsplatser.

– Det är helt oacceptabelt att seriösa och ansvarstagande entreprenörer i bygg- och anläggningsbranschen ska riskera att konkurreras ut av de som fuskar med skatten, struntar i säkerheten eller inte betalar sina arbetstagare den lön de har rätt till, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Lagförslaget innebär också att arbetstagaren och arbetstagarorganisationerna ska ha rätt till information om aktörerna i entreprenadkedjan. Brott mot informationsskyldigheten föreslås kunna leda till skadestånd. Enligt lagförslaget ska parterna på arbetsmarknaden fortsatt kunna reglera frågan om entreprenörsansvar i kollektivavtal som då ska tillämpas i stället för lagstiftningen. Entreprenörsansvaret föreslås gälla både inhemska och utstationerade arbetstagare.

Regeringen har sedan tidigare infört personalliggare på byggarbetsplatser för att motverka svartarbete och från 1 juli 2018 införs arbetsgivardeklaration på individnivå. Regeringen har också rivit upp lex Laval så att det alltid ska vara möjligt för fackförbund att kräva ett svenskt kollektivavtal. Men regeringens bedömning är att mer behöver göras och föreslår därför ett entreprenörsansvar i bygg- och anläggningsbranschen.

Beslutet fattades på regeringssammanträdet den 15 februari, och de nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.