Hon har fått ta emot flera priser för sitt miljö- och hållbarhetsarbete. Nu sitter Amanda Borneke själv som juryordförande för Årets Byggchef.
– Jag har en grym respekt för Årets Byggchef, den utmärkelsen kan inte vem som helst få.
Amanda Borneke är entreprenören som redan som 13-åring startade upp ett smyckesföretag i hemorten Åhus, utanför Kristianstad, och som ”drabbades” av Overshoot Day (Den ekologiska skuldens dag) när hon var 18 år. Den ekologiska skuldens dag kan sammanfattas som den dagen då jordens resurser tar slut för vad den kan producera det året.
– Jag visste inte då att läget var så illa, att vi använde så mycket resurser. När jag läste på mer förstod jag också att det var ännu värre. Då lade jag ner mitt smyckesföretag och har sedan dess arbetet med miljöfrågor på olika sätt. Vad som framgick för mig då var också att vi i Sverige och Norden absolut inte hör till de bästa länderna, sett till hur stor vår konsumtion är per invånare. Det blev en ögonöppnare.
Började en egen hållbarhetsresa
Efter de nya insikterna startade hon en egen hållbarhetsresa genom att bland annat bli vegetarian och leva avfallsfritt. Hon tog en kandidatexamen i miljövetenskap vid Linköpings universitet och en master i miljökommunikation och management vid SLU i Uppsala. Men att få jobb som nyexaminerad var inte lätt. Entreprenören i henne vaknade till igen och startade upp den egna konsultverksamheten Borneke miljökommunikation. Efter ett par år med egen låda blev hon anställd hos CS Riv och håltagning i Göteborg, och det blev ingången till byggsektorn.
– De sökte en person som kunde driva deras miljöarbete. Jag kunde inte branschen i början så jag ville ha en roll där jag även var ute i verksamhet. Så jag var kvalitets- och miljöansvarig på 50 procent och ute i rivningsproduktionen resterande tid med bland annat asbest- och PCB-sanering, berättar hon.
Cirkulär specialist på Sweco
Tre år blev det på Hisingsföretaget, där hon bland annat såg till att maskinflottan blev helt fossilfri. Därefter hörde Sweco i Göteborg av sig för två och ett halvt år sedan om en ny tjänst inom Byggnader och stadsdelar. I dag är hon hållbarhetskoordinator och cirkulär specialist på Sweco Sverige, där hon bland annat föreläser inom återbruk och cirkulära stadsdelar.
– Föreläsningarna gör jag som anställd på Sweco och omfattar cirka 30 procent av min tjänst. Oftast är det byggföretag som hör av sig och som är i uppstarten av sitt hållbarhetsarbete och behöver inspiration, säger hon och fortsätter:
– Det bästa med att föreläsa är att få vara med och göra skillnad, att vända människor precis som jag vaknade upp när jag var 18 år 2010. Det syns i människors ögon när den förändringen sker, det glimmar till lite.
Vad tycker du om hållbarhetsarbetet generellt i dagens Byggsverige?
– I kriser växer hållbarhetsarbetet, så ser det ut historiskt. När resurserna blir knappare måste vi spara och bli ännu mer resurseffektiva. Vi måste minimera vårt avfall så att vi kan bli mer lönsamma med det lilla vi har.
Amanda Borneke sitter i Byggchefernas styrelse och förra året fick hon en plats i juryn till Årets Byggchef. I år är det hon som leder juryn som ordförande.
– Det kändes jättehedrande. Jag brinner för att lyfta människor och förebilder. Sen hjälpte jag till att projektleda Årets Byggchef lite grand förra året och jag gillade det mycket.
Hur tycker du själv att en ledare ska vara?
– Jag tycker att en byggledare ska vara ödmjuk, rättvis och lyhörd. Det är de orden jag tänker på först. Även om jag skulle vilja att huvudordet är hållbar. För pratar man om en hållbar chef så ingår de tre första begreppen. Många glömmer att hållbarhet är så mycket mer än miljöfrågor.
Hur kommer det att märkas att du är ordförande?
– Ni kommer att läsa om Årets Byggchef mer i sociala medier. Jobbar man med miljöfrågor så behöver man också nå ut för att förändra. Jag vill få in fler nomineringar från en mer varierad målgrupp. Priset vänder sig till hela samhällsbyggnadssektorn så det skulle vara roligt med nomineringar även från till exempel fastighetssektorn, installationssidan och konsulter.
Varför är Årets Byggchef en betydande utmärkelse för branschen?
– Jag tycker det är viktigt för det är inte vem som helst som kan vinna. Du behöver ha varit ute i den operativa verksamheten och värna det praktiska arbetet som utförs där. Ofta är det inte den som hörs och syns mest som vinner, utan den som är mest uppskattad för ett gott ledarskap. Detta är något som inte alltid uppmärksammas vid andra utmärkelser. Sen har jag en grym respekt för hela processen med jury- och referensarbetet och det alla inblandade parter gör tillsammans.
Amanda Borneke har själv fått ta emot flera utmärkelser för sitt miljö- och hållbarhetsarbete, bland annat Clarence Morberg-priset, Årets miljöinnovatör och Östra Skånes samhällsbyggare. För att nämna några.
– Jag har även varit med i andra prisprocesser, men ingen så detaljerad och vördnadsfull som Årets Byggchef. Det känns som att det är på riktigt.
Nominera till Årets Byggchef
Nomineringsprocessen för Årets Byggchef 2023 är i full gång, gå in och nominera en person som har gjort ett föredömligt arbete som chef inom samhällsbyggnadssektorn. Nominera till Årets Byggchef här.
Amanda Borneke
Ålder: 29
Aktuell: Juryordförande i Årets Byggchef.
Yrke: Hållbarhetskoordinator och cirkulär specialist hos Sweco.
Bor: Göteborg
Född: Åhus
Fritid: Dykning och fågelskådning, allt som har med naturen att göra.
Inspiratör: Byggbranschens egna hållbarhetsprofiler på sociala medier.