Efter ett par års uppehåll är politikerveckan i Almedalen nu tillbaka med en fysisk sammankomst i Visby. På byggsidan finns en del intressanta seminarier och debatter, även om vissa väljer bort egna arrangemang.
Senast en traditionell politikervecka ägde rum i Visby var 2019 och förra året hölls en digital version. Men nu är de fysiska mötena i Visby möjliga igen. Totalt 800 arrangörer kommer att bidra med 1 450 evenemang under årets Almedalen-vecka, som liksom förra året är något förkortad och pågår mellan söndag och torsdag den första veckan i juli. För byggsektorn finns en hel del intressant att ta del av. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen kommer inte att arrangera något eget, dock kommer några enskilda företrädare att medverka vid vissa punkter, bland andra näringspolitiska chefen Tanja Rasmusson.
– Vi har haft egna seminarier tidigare år, men i år har vi valt att prioritera opinionsbildning övriga delen av året. Vi brukar säga att opinionsbilda kan man göra 365 dagar om året och inte enbart under Almedalsveckan. Annars brukar de större av våra medlemsföretag finnas på plats och representera sig själva, säger Lars Kriss, näringspolitisk expert och pressansvarig för Byggföretagen.
Cirkulärt byggande
Inte heller Byggcheferna kommer att arrangera något eget seminarium, men en grupp styrelseledamöter ska bege sig till Visby och ordförande Jeanet Corvinius kommer att medverka vid vissa arrangemang. Svensk Byggtjänst är medarrangör till ett seminarium om industriell bostadsproduktion där bland annat vd:n Kajsa Hessel medverkar.
Skanska kommer att arrangera ett par seminarier i början av veckan, bland annat ska Skanska Sveriges hållbarhetschef Sara Gorton medverka vid ett seminarium som handlar om cirkulärt byggande.
– Vi ser cirkulärt byggande som ett måste och ett verktyg för att vi ska kunna nå våra hållbarhets och klimatmål. De material vi har måste vi hantera på ett helt annat sätt än vi gör i dag, säger hon.
Sara Gorton tror det finns risk att årets program kan komma att ändras in i det sista.
– Det känns så, kanske beroende på att det är valår samtidigt som det är första gången efter pandemin samt att det är en kortare vecka än normalt. Så har det nog alltid varit i Almedalen, men kanske lite mer i år. Vi har levt så länge i pandemin och planeringshorisonten ser inte likadan ut som tidigare, man är lite sent ute.
Archus Arena
Serneke kommer att arrangera åtminstone en punkt under veckan där ett antal personer – däribland vd:n Ola Serneke – kommer att diskutera innovativa energilösningar för framtidens stadsdelar. NCC är medarrangör tillsammans med bland andra Skanska och Sweco om en paneldebatt om skolbyggnaders betydelse för en god utbildning. På restaurang Vår Fru ska Archus Arena byggas upp för diskussioner och debatter om allt från renoveringar av 1600-talshus till vem som egentligen får betala för de skenande byggkostnaderna och om social hållbarhet och sociala investeringar.
”Finns ingen viktigare arena i Sverige än Almedalen”
Veidekke satsar som vanligt stort på politiker-veckan i Almedalen och kommer att arrangera program i två olika format. Dels tillsammans med aktörerna bakom Bostadspolitik.se (förutom Veidekke, även Obos, Heimstaden, SBB Norden) som under tisdagen kommer att ägna dagen åt ett bostadspolitiskt program med såväl seminariepunkter som debatter i Paviljongen på Visby Hotell. Onsdagen blir mer entreprenad-betonat med bland annat frågor som rör skenande byggkostnader, kriminaliteten i byggbranschen och klimatomställningen. Ett 15-tal personer kommer att medverka från Veidekke. Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, tror det blir en bred uppslutning från branschen under Almedalsveckan.
– Det här är årets största samlingspunkt för politik och bransch och det är dessutom ett valår. Det finns ingen viktigare arena i Sverige än Almedalen. Väljer man inte att åka dit så gör man en konstig prioritering, tycker jag.
Politikertalen
Sedan förra året är Almedalsveckan något förkortad och pågår mellan söndag och torsdag. Det innebär att det blir två partiledartal, ett på dagen och ett på kvällen under måndagen, tisdagen och onsdagen. Socialdemokraterna inleder på söndagen och Miljöpartiet avslutar på torsdagen.
Söndag 3 juli Socialdemokraterna, kl 19.00.
Måndag 4 juli Moderaterna, kl 11.00 och Vänsterpartiet, kl 19.00.
Tisdag 5 juli Kristdemokraterna, kl 11.00 och Liberalerna, kl 19.00.
Onsdag 6 juli Sverigedemokraterna, kl 11.00 och Centerpartiet, kl 19.00.
Torsdag 7 juli Miljöpartiet, kl 11.00.
Ett axplock från programmet
Söndag 3 juli 15.15-15.35
Social hållbarhet i fokus när framtidens städer utvecklas
Arrangör: Archus AB
Plats: S:t Hansgatan 24, ”Restaurang Vår Fru, innergården
Medverkande: Saga Jernberg, hållbarhetsansvarig, Atrium Ljungberg, Michael Larsson, vd, Archus Development
Måndag 4 juli 10.00–11.00
I Sverige saknas tusentals bostäder och mycket som byggs är för dyrt
– så bygger vi för fler
Arrangör: Henrik Melkstam, Mikael Sjölund, Svensk Byggtjänst AB
Plats: Skeppargatan 24, ”Innergården”
Medverkande: Henrik Melkstam, Författare
Mikael Sjölund, Författare
Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst AB
Måndag 4 juli 15.45–16.45
Bygg mer, förbruka mindre – vägen till ett cirkulärt samhällsbyggande
Arrangör: Skanska
Plats: Rostockergränd 4, ”Skanskas Trädgård”
Medverkande: Christina Båge-Friborg, Hållbarhetsdirektör, SSAB
Pär Larshans, Hållbarhetschef, Ragn-Sells
Sara Gorton, Hållbarhetschef, Skanska Sverige
Marcus Horning, Stadsbyggnadsdirektör, Malmö stad
Tisdag 14.00–15.00
Skolhuset som ett kinderägg… Hur kan vi lyckas bättre med de förväntningar vi har på våra skolhus?
Arrangör: Forum Bygga Skola, ÅWL arkitekter, Liljewall arkitekter, Wästbygg, Visbyark, Sweco, Cedervall arkitekter, Tengbom, Skanska, Hemsö Fastighets AB, NCC
Plats: Skeppsbron 24, Joda Bar och kök, ”Lilla Baren”
Några av de medverkande: Madeleine Nordenknekt, Arkitekt, Liljewall arkitekter
Madeleine Nobs, Chef hållbar affärsutveckling, NCC
Åsa Rodenkirchen, Arkitekt, Sweco
Louise Sassene Lindquist, Arkitekt, ÅWL arkitekter
Åsa Nordell Holmstrand, Chef projektutveckling, Hemsö
Onsdag 6 juli 13.00–14.00
Hur får vi byggbranschens upphandlare att ställa fler hållbarhetskrav?
Arrangör: Golvkedjan, Forbo Flooring, Social Venture Network
Plats: D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, ”D24”
Bland de medverkande: Lars-Åke Lidén,vd, Golvkedjan AB
Johan Björling, Manager Sustainability, Forbo Flooring AB
Anna Graaf, Director Sustainability, White Arkitekter
Elisabet Stadler, Group Environmental Manager, PEAB
Annie Månsson, Hållbarhetskonsult, U&We