Enligt Ulrik Östling trodde Sveriges Arkitekter, och många arkitektföretag, att det skulle gå riktigt illa när den internationella finanskrisen slog till under hösten 2008.
— Då var det som om ett svart hål öppnade sig och det var många företag som varslade sin personal. Men efter nyår vände det och en hel del av varslen har tagits tillbaka, säger han.
Under mars minskade till och med arbetslösheten bland medlemmarna till 1,6 procent jämfört med 1,7 procent i februari. Enligt Ulrik Östling är det svårt att förklara varför det går förhållandevis bra för arkitektkåren.
— Det är bara att konstatera att många projekt som lades i malpåse under hösten nu har kommit igång. Kanske att rot-avdraget har med det hela att göra, säger han.
Men samtidigt är det många arkitekter som har det svårare nu jämfört med för bara ett år sedan. Framförhållningen är kortare nu eftersom osäkerheten kring framtida projekt är större.
— Arkitekter är också en stryktålig yrkeskår. Många kontor och medarbetare gnetar nog på med betydligt mindre inkomster just nu, utan att för den skull vara arbetslösa, säger Ulrik Östling.
Det finns också vissa regionala skillnader.
— Arkitekter på Västkusten har det lite svårare. Och mindre kontor är känsligare för lågkonjunkturen. Där räcker det med några få inställda projekt för att en till två medarbetare måste gå, berättar Ulrik Östling.