Oroliga byggare som uttalat sig om de ekonomiska följderna av en eventuell strejk har varit återkommande tema i lokalmedier de senaste dagarna. Byggprojekt som riskerar att försenas ett annat. Även hos Skanska Sverige har risken för strejk från den 15 april varit ett samtalsämne.
— De flesta verkar vara förvånade över att man väljer att varsla om strejk nu, när den ekonomiska situationen ser ut som den gör, säger Per-Lennart Berg, pressansvarig på Skanska Sverige.
3 363 byggnadsarbetare har varslats om strejk fördelat över små företag, såväl som i de stora byggföretagen. Inom Skanska Sverige har bland annat 180 av cirka 300 anställda vid projektet Snöflingan på Kungsholmen i Stockholm varslats.
— Tittar man på varsellistorna är det ingen tvekan om att Snöflingan drabbas hårdast av våra byggprojekt, det kommer i princip att avstanna helt om strejken bryter ut, säger Peter Gimbe, pressansvarig för Skanskakoncernen.
Snöflingan består av tre byggprojekt — bostäder, ett hotell samt en överdäckning av Drottningholmsvägen — som alla beräknas bli klara i slutet av 2009. Om inte en strejk kommer emellan.
— Hur mycket ”Flingan” och våra övriga byggprojekt påverkas beror förstås helt och hållet på hur långvarig en strejk blir, säger Per-Lennart Berg.
Det enskilda projekt som har flest kollektivanställda som varslats om strejk är annars NCC:s ombyggnad av Sollentuna Centrum. 130 anställda uteblir från jobbet om strejkvarslet förverkligas.
— Det har såklart förekommit diskussioner om varslet, men vi kan inte i dag spekulera i hur det skulle slå mot oss. Det kan ju bli en strejk som bara pågår en dag. Men det är klart, pågår den i flera veckor så får det konsekvenser, säger Harald Stjernström, platschef för NCC-projektet Nya Sollentuna Centrum.