Nyheter

Omvandlingen av Gårdsten <br></br>- ”En fantastisk känsla”

Sahra Hussein kom till Gårdsten som 12-åring. Det var en chock för henne att se de många betonghöghusen. <br></br> — Jag minns känslan av hopplöshet, säger hon.

Sahra Hussein kommer ursprungligen från Somalia men kom till Gårdsten direkt från en liten by i Tyskland.
— Det var chockerande att se alla höghusen i betong. De var väldigt nedslitna, berättar hon.

Hon kände sig inte riktigt trygg i Gårdsten och minns känslan av hopplöshet bland de boende.
— Människorna hade inget hopp om framtiden. Många ville flytta.
Området var starkt segregerat med många invandrare. Alkoholister fick lägenheter i Gårdsten för att det fanns lediga bostäder.

När det nya fastighetsbolaget Gårdstensbostäder bildades och kom till området trodde först ingen att det skulle bli någon verklig förändring.
— Men efter ett tag såg vi att när man ringde bolaget för att något hade gått sönder så kom det alltid någon. Vi blev lyssnade på, berättar Sahra Hussein.

Själv förstod hon någon gång runt 1997 eller 1998 att det verklig höll på att hända något. Det var när Gårdstensbostäder började bygga om husen och rusta upp lekplatserna. Hyresgästerna bjöds in på bomöten för att välja material och färger. Många ungdomar fick arbete och en del fick byggutbildning och sen anställning under byggtiden.

Sahra Hussein har också jobbat för Gårdstensbostäder, både som informatör för att berätta för de boende och andra göteborgare om visionen för östra Gårdsten, och som miljövärd. Då gick hon runt och knackade dörr för att informera de boende om hur de skulle sopsortera.

— 82 procent i Gårdsten har utländsk bakgrund. Det är viktigt med muntlig kommunikation. Allt kommer inte fram i skrift och många behärskar inte svenska fullt ut.

Hennes mamma öppnade en kläd- och kosmetikabutik för fem år sedan i Gårdsten. Det hade inte varit möjligt om inte området hade rustats upp, menar Sahra Hussein.

Förra året blev Sahra Hussein ledamot i Gårdstensbostäders bolagsstyrelse, som domineras av hyresgäster. Och nu trivs hon mycket bra med att bo i Gårdsten.

— Jag känner mig stolt över att jag är Gårdstensbo. Jag känner mig trygg att jag kan gå ut på kvällen och ta en promenad och det är så lätt att få kontakt med människor på gården. Det är en helt fantastiskt känsla.

Nu hoppas hon bara att skolorna i Gårdsten ska bli bättre.
— Det är inte många som går ut skolan med godkända betyg. Det är viktigt att politikerna satsar på skolorna, ser till att det finns resurser och engagerade lärare. Det är en välfärdsfråga att se till så att alla i Göteborg får samma möjligheter.