Nyheter

”Nu ska vi bygga upp Solnas varumärke igen”

Han tog över som kommunalråd i Solna efter mutmisstänkte Lars-Erik Salminen. Pehr Granfalk (M) styr en av Sveriges till ytan minsta kommuner, men ur byggperspektiv den mest händelserika. – Solna måste vara en av Sveriges roligaste kommuner att jobba i. Här står det aldrig stilla.

36-årige Pehr Granfalk tog över som kommunstyrelsens ordförande i Solna vid årsskiftet. Han efterträdde då det förra kommunalrådet Lars-Erik Salminen som avgick på grund av att han åtalades för mutbrott. Salminen friades nyligen av Solna tingsrätt.

– Mina första sex månader har varit bra, roliga och lärorika – men mycket intensiva, säger Pehr Granfalk.

Solna stad hamnade helt plötsligt i fokus på grund av en rättegång som handlade om mutor och bestickning i samband med byggandet av nya nationalarenan, Solnas prestigebygge.  I samma veva hängde TV-programmet Uppdrag Granskning ut Solna som en kommun som inte hade ordning på sina fakturor och rutiner.  Man menade att Fastighetsförvaltningen köpt byggtjänster, som delvis aldrig utförts, för 5,9 miljoner kronor, av företag med skatteskulder.  

Han fick med andra ord en tuff start, Pehr Granfalk, och en hel del att reda ut.

Hur har ”muthärvan” påverkat Solnas varumärke?

– På kort sikt är det klart att rättegången har påverkat oss, men hur sådana här saker påverkar på lång sikt är svårt att bedöma. Nu måste vi börja bygga upp förtroendet igen så att invånarna kan känna en trygghet och att skattepengarna går till det som de ska gå till.  Det känns jätteskönt att Lars-Erik Salminen blev frikänd.

Är det lätt att man som politiker hamnar i sådana situationer som exempelvis Lars-Erik Salminen gjorde?

– Nej, det vill jag inte säga. Det som har hänt har hänt. Men det borde inte ha hänt.

Varför hände det då?

– Solna har växtvärk. Vi är Sveriges till ytan tredje minsta kommun, men här pågår  flera av landets största byggprojekt, och visst är det påfrestande att ratta alla dessa projekt, och fler byggen lär det bli. Dessutom har Solna stor inflyttning, på tio år har vi ökat befolkningsmängden med 20 procent. Organisationen är däremot densamma. Både politiker och tjänstemän måste tänka i nya banor så att vi inte bara kör på i samma hjulspår. Då är det lätt att saker slinker igenom. Vi lider av växtvärk och är inne i en omfattande genomförandefas. För att klara detta måste vi inleda en förändringsfas och se över hur vi är organiserade, hur vi arbetar och hur våra rutiner fungerar.

Även om starten var tuff finns mycket positivt i Solna som Pehr Granfalk kan vara stolt över. Solna har inte bara Sveriges lägsta kommunalskatt. Man har också utsetts till landets mest företagsvänliga kommun av Svenskt Näringsliv. I Solna finns också landets största byggkluster. Bland annat har NCC, JM, Skanska, Peab och Strabag valt att placera sina huvudkontor, eller stockholmskontor, här, samtidigt som det byggs som aldrig förr. 

– Det investeras för 50 miljarder kronor i byggnation och projekt inom de närmsta tio åren.

Vart man än befinner sig i Solna syns byggkranar och maskiner. Avspärrningar och vägbyggen hör till vardagen och köerna är oändliga i rusningstrafik. Byggarbetsplatserna avlöser varandra, det ena större än det andra. Nya Karolinska sjukhuset är inte bara Solnas utan hela Europas största byggarbetsplats. Nya nationalarenan (Friends Arena) med intilliggande Arenastaden är ett annat gigantiskt projekt. Dessutom byggs det bostäder och kontor i Hagastaden, Järvastaden, Ulriksdal, Frösunda och Ingenting-området.

– Cirka 10 000 nya bostäder är planerade.

Dessutom pågår flera stora infrastrukturprojekt i Solna, som berikats med två motorvägar (E4 och E18), tunnelbana, pendeltåg och fjärrtåg. En spårväg, Tvärbanan, är under produktion, liksom en bättre trafiklösning i form av Norra Länken, som passerar Solna i gränsområdet mot Stockholm.

– Vi har ett väldigt bra kommunikationsläge med närhet till Stockholm stad. Samtidigt är Solna en genomfartskommun. Här passerar 0,5 miljoner bilar per dygn.

Hur påverkas solnaborna av alla byggprojekt?

– Det är påfrestande att växa så snabbt som vi gör. Men vi måste se vår expansion som en möjlighet och sätta in den i ett sammanhang. Tack vare att vi bygger så mycket får vi fler arbetstillfällen och bättre ekonomi vilket gör att vi säkrar framtidens välfärd och kan bryta utanförskap. Detta måste vi förklara för invånarna. Vi ska fortsätta att utveckla Solna – på ett hållbart sätt. Den dagen vi drar ner på byggandet kommer kommunens attraktionskraft att minska.

Hur ser du på stadsplaneringen?

– Vi genomgår ett stort skifte, från småstad till urbanisering. Solnas mittpunkt kommer att flyttas från Råsunda till områdena kring Karolinska och Arenastaden. Solna består idag av områden med olika byggstilar. Vi vill bygga ihop staden så att den hänger ihop bättre, både internt men också mot Stockholm. Vi måste utnyttja våra genomfarter för etablering, bostäder och skyltlägen. Vi ska också bygga om stadens portar så att det blir grönt och fint.

Även om solnaborna får stå ut med mycket obekvämligheter i form av bilköer, vägavspärrningar, parkeringsproblem och buller i samband med alla byggprojekt, verkar Solna ständigt locka nya invånare. Befolkningen kommer från hela världen. 26 procent är utrikesfödda. Solna är också en ung kommun, majoriteten är mellan 20 och 44 år.

– Vi har gått från en åldrande till en ung befolkning, men vi har inte riktigt hängt med i den förändringen. Den här åldersgruppen förväntar sig ett visst utbud. Man vill ha espressobarer runt hörnet och möjligheten att köpa färska surdegslimpor. Allt ska finnas här; handel, kultur, nöjen.  En yngre befolkning ställer också andra krav på välfärden. Vi bygger exempelvis en ny skola nu, men vi kommer att bli en allt större beställare av välfärd framöver.

Välfärd är ett ord som ofta återkommer när Pehr Granfalk pratar. Med en bakgrund som ordförande inom Social- och kompetensnämnden i Solna är välfärds-, integrations- och arbetsmarknadsfrågor sådant han brinner lite extra för. Han är stolt över att Solna klarat integrationen bäst av alla kommuner, 90 procent av flyktingarna har egen försörjning efter tre år.

– Men för att lyckas krävs ett samarbete med näringslivet, både när det gäller att bryta utanförskap och få ut folk på arbetsmarknaden, men också när det gäller att hitta bostäder. På så sätt är företagen med och bidrar till ett hållbart Solna. Hittills har vi haft en bra dialog med näringslivet, men jag skulle gärna se ett bättre samarbete med byggbranschen. Vi har en relativt liten utväxling med byggbolagen när det gäller att få ut folk i arbete

Vad är det bästa med Solna?

– Hmm, det här är ett svar som jag borde kunna utantill. Men det är en liten och välskött kommun med närhet till staden, men också till natur och rekreation. Här finns bra puls och en framtidstro. Solna är ingen sovstad utan här är det ständigt rörelse. Jag ser det som en förmån att ha min position och vara med och utveckla kommunen. Samtidigt gäller det att vara ödmjuk inför uppgiften, det är lätt att bli fartblind.

 

Susanne Bengtsson
[email protected] 

Fakta Pehr Granfalk och Solna

Pehr Granfalk
Ålder: 36.
Bor: Råsunda i Solna. Uppvuxen i Huvudsta. En genuin solnabo med andra ord.
Familj: Fästmö. Jag har nyligen friat…
Yrke: Kommunstyrelsens ordförande i Solna sedan årsskiftet. Tog över efter Lars-Erik Salminen.
Meriter: Fil. kand i media- och kommunikationsvetenskap. Har drivit egen PR-byrå. Har varit politiskt verksam i Solna sedan 1994.
Intressen: Matlagning, vin, träning, främst löpning och styrka. Tidigare höll jag på med judo.
Byggerfarenhet: Har byggt ett skrivbord av vinlådor i trä. Jag är väldigt nöjd med det, det blev snyggt och stabilt. Det jobbigaste var inte att snickra utan att bära hem alla lådor från Systembolaget.

 

Solna
Invånare: 69 533.
Yta: 21,78 km2.
Skattesats: 17:12, Sveriges lägsta kommunalskatt!
Stora, pågående byggprojekt: Nya Karolinska Sjukhuset, Nationalarenan Friends, Arenastaden, Norra Länken, Hagastaden, Nya Ulriksdal, Järvastaden, Tvärbanan, Ingenting, Råsunda.Utbildning: Tre högskolor finns i kommunen: Karolinska Institutet, Militärhögskolan, Polishögskolan.
Utmärkelser: 2011 utsåg Svenskt Näringsliv Solna till landets mest företagsvänliga kommun. Solna är också Sveriges fjärde främsta idrottskommun enligt tidningen Sport & Affärer.