Sophia Salenius, som under flera år drivit två rättsprocesser mot NCC, planerar nu att stämma bolaget ytterligare en gång. Samtidigt har hon nyligen återkallat en stämning mot NCC som gällde en hyrestvist.
— Vi mådde väldigt dåligt under perioden i huset, min son blev hemskickad från skolan för att han blödde näsblod och vi har fått sämre syn. Jag är säker på att det beror på föroreningar i marken där vi bodde, säger hon.
Hon planerar att stämma er för brott mot miljöbalken. Kommentar?
— Jag har ingen kommentar till det. Hon får stämma oss om hon vill, säger Ulf Wallin, chefsjurist på NCC.
Tidigare har Sophia Salenius polisanmält NCC för miljöbrott. Men förundersökningen lades ner i brist på bevis. Nu har hon överklagat beslutet och ärendet ligger på Riksåklagarens bord.
— Att förundersökningen lades ner berodde på att vi inte kunde bevisa att det inte var sanerat men det kan vi nu. Vi har vi tittat igenom diariet i Lidingö kommun och sett att NCC inte lämnat in någon anmälan att de har sanerat området där bostäderna ligger, säger hon.
Fakta / Gåshaga Brygga
De lyxiga radhusen vid Gåshaga brygga , som till stor del byggdes på pirar i vattnet, stod klara 2000. NCC har haft svårt att sälja bostäderna och de sista såldes först 2006.
På vägen harNCC och Lidingö kommun beskyllts för att inte ha sanerat den gamla fabriksmarken innan bostäderna byggdes. Markundersökningar har också visat att Naturvårdsverkets riktvärden överskrids för en rad farliga ämnen.
Sophia Saleniushar polisanmält NCC för misstänkt miljöbrott, stämt dem för hyrestvist, JO-anmält Lidingö kommun och ska nu stämma NCC för brott mot miljöbalken.
På NCC:s årsstämma i april i år handlade tre punkter om Gåshaga Brygga. Hans Lönn, som anser att NCC inte sanerat området hade köpt 400 aktier, föreslog att en miljard kronor, reserveras i bokslutet avseende sanering av Gåshaga Brygga. Ett förslag som avslogs.