Bygg- och anläggningsbranschen sticker ut på allt fler mindre smickrande sätt när det gäller mutbrottslighet i Sverige. Det visar Rättsfallssamlingen 2024 från Institutet Mot Mutor, IMM, som ger en sammanfattande bild över samtliga svenska mutbrottsdomar.
Dels står bygg- och anläggningsbranschen för nästan 20 procent av alla mutbrottsdomar 2024. Dels blir mutbrotten allt grövre. Grovt givande av muta ökade kraftigt i svenska mutbrottsdomar under 2024. Denna brottsrubricering stod för nästan hälften av de fall där den åtalade dömts för givande av muta. Och här stod bygg- och anläggningsbranschen för över 40 procent.
– Bygg- och anläggningsbranschen har under så många år, globalt och här hemma i Sverige, varit en högriskbransch. Men istället för att branschen ska visa på framsteg i antikorruptionsarbetet är bilden att mutbrotten blivit grövre, säger Parul Sharma, generalsekreterare för Institutet Mot Mutor.
När antalet företagare ökar bland mutbrottslingarna medför det också att deras företag drabbas. Antalet utdömda företagsböter i samband med mutbrottsdomar ökade med 200 procent under 2024, från 2 stycken 2023 till 6 stycken i fjol. Även här dominerar bygg och anläggning med hälften av dessa.
I bygg- och anläggningsbranschen handlar det om stora summor när det kommer till mutor. I fjolårets mutbrottsdomar förekommer mutor på allt från miljonbelopp i pengar till anläggandet av en gräsfotbollsplan till ett värde av drygt en miljon kronor samt lägenhetsrenovering till ett värde av närmare 3 miljoner kronor.
Det totala antalet mutbrottsdomar i Sverige 2024 uppgick till 34 stycken, vilket är oförändrat jämfört med 2023. Antalet åtal, som nådde en ny rekordnivå på 96 stycken under 2023, har återgått till en nivå som vi sett under tidigare år. Totalt tog svenska domstolar upp 58 åtal för mutbrott under 2024.
Stockholm dominerar allt mer i mutbrottsligan.Under 2024 hörde hela 50 procent av de 34 mutbrottsdomarna hemma i Stockholms län, jämfört med 30 procent 2023. I övrigt är det också främst i landets största städer som mutbrotten begås. Skåne, Västra Götaland samt Örebro län ligger likaså på topplistan över mutbrottsdomar 2024.
I nästan en tredjedel av mutbrottsdomarna 2024 handlar det om vänskapskorruption, där allt från tidigare arbetskollegor till jaktkamrater favoriseras. De förekommer såväl i relationer mellan offentliga och privata aktörer som mellan två privata aktörer.
Vänskapskorruption leder till förtroendeskada, snedvridning av konkurrens och att den som är bäst lämpad inte väljs. Det kan i sin tur leda till stora merkostnader.
2 av de 9 domar där vänskapskorruption förekommer 2024 rör relationer mellan två privata aktörer, båda i sektorn bygg och anläggning.
I rapporten från Institutet mot mutor kan man också läsa att den typiske mutbrottslingen har de senaste fem åren varit en man mellan 42 och 52 år. Givaren av mutan arbetar oftast inom privat sektor. Tagaren av mutan arbetar oftast inom offentlig sektor.
Den vanligaste mutan är pengar, följt av resa, därefter kommer mat & dryck och slutligen personlig tjänst.
Läs mer: Tio varningsflaggor mot mutor
Rättsfallssamlingen
Rättsfallssamlingen från IMM har producerats sedan 2017 och ger en överblick över svenska mutbrottsdomar. Samlingen sammanfattar föregående års rättsfall och redovisar relevant statistik för de senaste fem åren, bland annat om mutbrottet skett inom privat eller offentlig sektor, påföljd och mutbelopp. Samlingen ger även en överblick över hur vanligt förekommande mutbrott är inom olika branscher. Detta kan underlätta för företag och andra aktörer vid bedömning av sina korruptionsrisker.