Tio svenska infrastrukturprojekt beviljas totalt cirka 50,2 miljoner euro i medfinansiering.
Medlemsstaterna i transportkommittén inom Fonden för ett sammanlänkat Europa, CEF, har tagit ställning till förslaget att bland annat tio svenska infrastrukturprojekt ska beviljas totalt cirka 50,2 miljoner euro i medfinansiering.
– De beviljade medlen för de svenska projekten bidrar till att förbättra Sveriges transportinfrastruktur. Behoven är stora och regeringen arbetar aktivt med att öka medfinansieringen från EU, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Medel från CEF går till utbyggnaden av det transeuropeiska transportnätet (TEN-T) inom hela EU för att bidra till att bygga ett hållbart och trafikslagsövergripande europeiskt transportsystem.
De tio svenska infrastrukturprojekten som föreslås beviljas medel avser bland annat utveckling av IT- och trafikledningssystem inom sjöfarten, luftfarten och järnvägssektorn samt utveckling av en hamn och en godsterminal. Projekten är:
• C-Roads Extended / C-Roads EU C-ITS Platform
• eFTI4ALL
• Strategic Development of Transhipment Point in the Port of Halmstad in Sweden
• EU.OPS.Network – Shore-side electricity supply for container ships in Core Network Ports of the North and Baltic Sea
• Smart European Maritime Space (SEMAS)
• CP1 Deployment – Synchronised Modernisation of ATM (part 2)
• Green CNS
• Predictable, Environmentally friendly and Advanced Curved Operations with Climate as Keyword (PEACOCK)
• Sustainable Multimodal and Resourceful Transport for Cargo
• ERTMS Onboard
Halmstads kommun har beviljats ett bidrag från EU-kommissionen på nästan 12,1 miljoner kronor, eller 1,047 534 euro. Bidraget delfinansierar byggandet en omlastningsplats i Halmstads Hamn.
Projektet är i sin tur en del av det större planerna som kallas ”Kaj 800” som bland annat inbegriper en förlängning av en befintlig kaj.
Omlastningsplatsen kommer att ha en yta på 25 500 kvadratmeter, där gods kommer att lagras på två ytor om 5 120 kvadratmeter och klarar 4 ton per kvadratmeter.
Projektet har stöd från bland Trafikverket och Försvarsmakten. Båda aktörerna lyfter fram projektets betydelse för att bidra till nationella intressen som hanteringen av varor och säkerhetsbehov.
Bakgrund:
Regeringen tillstyrkte den 18 januari 2024 att de aktuella projekten fick ansöka om medfinansiering.
Därefter utvärderade EU-kommissionen alla ansökningar, och presenterade sedan ett förslag om vilka projekt som ska beviljas medfinansiering.
Den 16 juli 2024 röstade medlemsstaterna i transportkommittén för Fonden för ett sammanlänkat Europa (CEF) om förslaget och beslutade att bevilja projekten medfinansiering.
Totalt föreslås 134 projekt i hela EU erhålla medfinansiering i denna utlysningsomgång.