Nyheter

Ljusning för limträ trots ett tufft 2024

Limträbranschen upplevde en utmanande period under 2024
Byggbild från Gjuteriet i Malmö. Foto: Martinsons Byggsystem AB

För limträbranschen blev 2024 ett utmanande år och de totala leveranserna minskade med nästan 17 procent jämfört med föregående år.
Men en ljusning anades i slutet av året och Svenskt Trä tror på en starkare marknad 2025.

Framför allt var det projektbalken, som används i större byggprojekt, som stod för det största tappet under 2024, med en minskning på 23,4 procent. Lagerbalken, som säljs via bygghandeln, sjönk mer marginellt med 2,6 %. Trots detta skymtades ljusare tider sista kvartalet, då lagerbalken återhämtade sig kraftigt med en ökning på närmare  21 procent jämfört med föregående år.

– Det råder en fortsatt osäkerhet i byggbranschen, men vi ser en positiv utveckling för lagerbalk och en ökad efterfrågan på limträprojekt. Det storskaliga träbyggandet fortsätter att växa och vi tror på en starkare marknad under 2025, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

Bättre i fjärde kvartalet

Under december 2024 minskade den totala limträförsäljningen med 4,7 procent jämfört med samma månad året innan. Projektbalken minskade med 15,7 procent, medan lagerbalken ökade med 17,1 procent. För helåret noterades en minskad andel projektbalk till förmån för lagerbalk, vilket speglar en ökad aktivitet i bygghandeln.

– Vi kunde se en tydlig nedgång under våren och sommaren 2024, men både tredje och fjärde kvartalet bjöd på bättre leveranser till bygghandeln och en ökad efterfrågan på limträprojekt. Nu ser vi fram emot 2025 med tillförsikt, säger Carl-Magnus Nordkvist, försäljningschef på Moelven Töreboda AB.

Drivkrafter som gynnar limträ

Enligt Prognoscentrets uppdaterade prognos från november 2024 förväntas byggmarknaden gradvis återhämta sig fram till 2026, med särskilt fokus på bostadsbyggandet, samtidigt som ROT-sektorn förväntas få ett uppsving.  Denna återhämtning drivs av faktorer som sjunkande inflation och kommande räntesänkningar.

Trots nedgången under 2024 anser Johan Fröbel att limträförsäljningen är fortsatt robust och att marknaden har stor potential att växa.

– Hållbarhet och klimatanpassning är starka drivkrafter som gynnar limträ. Det gör att vi tror på ett fortsatt ökat intresse för träbyggande och de möjligheter det medför.