Nyheter

”Låga räntor talar för liten corona-effekt”

Låga räntor talar mot ett större prisfall under corona-pandemin. Foto: Getty Images

Det mest troliga är att det bara blir en liten prisnedgång de kommande månaderna. De låga räntorna talar mot ett större fall. 
Det säger Tor Borg, analytiker på Boverket, till Nyhetsbyrån Direkt. 

– Det är väldigt svårt att säga vad effekten blir eftersom det inte finns någon direkt historisk erfarenhet att gå på. Vi brukar dock ha en ganska hög stark korrelation mellan börsen och bostadspriserna, och börsen har ju gått ned en hel del. Om vi tänker att börsen stannar här skulle det i min värld vara rimligt att bopriserna går ned 3-5 procent de kommande månaderna, men det handlar inte om mer än så, säger han.

Han tillägger att längre fram kan det finnas effekter av att människors inkomster blir lägre och att arbetslösheten ökar. Samtidigt ger dock de låga räntorna stöd.

– Bortser man från 2017 har bostadspriserna gått ned när räntorna gått upp, vi såg det 2007-2008 och 2011. Nu har vi istället stöd från räntorna, det talar för att det inte blir riktigt allvarligt, säger han.

Tor Borg noterar att det hittills, fram till förra veckan, inte gått att se någon som helst effekt av coronaviruset i några indikationer för bostadsmarknaden.

– Än syns ingenting, men det kommer med stor sannolikhet att komma. Rimligen bör det synas först i omsättningen, att det görs färre affärer, säger han.

Tor Borg tror också att Riksbanken och Finansinspektionen är beredda att stötta bostadsmarknaden vid ett eventuellt förvärrat läge.

– Det tror jag absolut att man tittar på. Det ligger nog en bra bit framåt, men det kan nog bli aktuellt att Riksbankens köper bostadsobligationer och kanske också att Finansinspektionen lättar på amorteringskraven. Detta är nog något som ligger i den framtida verktygslådan, säger Tor Borg.

Prognosen från Danske bank är inte lika optimistisk.

Coronaviruset kommer troligen att lägga sordin på de senaste månadernas positiva stämning på bostadsmarknaden och det är svårt att se en fortsatt prisuppgång kommande månader. Det skriver Danske Bank i en analys.

”Myndigheternas och marknadernas reaktioner på coronasmittan är inget som lär gynna sentimentet för bostadsköparna de kommande månaderna. Jag tror man kan räkna med en rejäl dämpning i omsättningen och stillastående priser, säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank i Sverige, i en kommentar.

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholms kommun pekar mot att priserna stiger 1,7 procent i februari, jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en uppgång med 0,9 procent.

Banken noterar att antalet försäljningar dessutom fortsatt att vara betydligt högre än den varit motsvarande månad de senaste åren, men de tror nu alltså på en dämpning till följd av corona.

Danske Bank boprisindikator baseras på rapporterade transaktioner på Hemnet. 
Än så länge in i mars ser bostadssajten Hemnet ingen effekt av coronaviruset på bostadsmarknaden. Det säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt. 

– I början av mars ser vi att prisnivåer, budpremier, försäljningstider och försäljningsvolymer är i nivå med februari, som var en stark månad. Vi ser ingen negativ effekt på bostadsmarknaden, än så länge. Men det går himla fort nu och det är svårt att veta vad som kommer att hända framöver, säger han.

Nyhetsbyrån Direkt