Det meddelar utbildningsminister Jan Björklund på Dagens Nyheters debattsida. Personer med gedigen yrkeskunskap, till exempel byggnadsarbetare med flerårig branschvana, ska inte behöva sitta i skolbänken i tre år för att få verka som lärare. Sedan utbildningstiden utökades har antalet yrkeslärare som tagit examen som lärare minskat markant, enligt Jan Björklund. Från 800 yrkeslärare varje år i början av 90-talet till omkring 300 under 2006-2007.
Utbildningsministern anger även siffror: mellan 43 och 49 procent av lärarna inom industri och hantverk saknar formell lärarexamen.
— Yrkeslärare skulle kunna vara ett attraktivt karriärval för många yrkesskickliga personer i trettio- och fyrtioårsåldern. De har jobbat under tio-femton år, men känner att det är dags att göra något annat. Problemet är att tre års studier på högskolan är för lång tid för de flesta i den åldern, skriver Jan Björklund.
Regeringen anser att yrkeslärarutbildningen ska kunna kortas från nuvarande tre år till närmare ett och då innehålla de skolnära kunskaperna – pedagogik och metodik. Yrkeskunskaperna till denna typ av läraryrke kommer de sökande redan ha, menar utbildningsministern.
— Själva yrkeskunskaperna måste bedömas av någon kvalificerad instans. Min bedömning är att denna kompetens inte finns fullt ut inom utbildningsväsendet, utan att branschen själv måste ha en tung roll i denna värdering.