Enligt UC:s riskprognos är byggsektorn en av de branscher som riskerar att drabbas av flest konkurser under 2024.
Under januari har konkurserna ökat inom alla stora branscher i Sverige. Byggindustrin är en av de värst drabbade, men en ökning med 52 procent jämfört med januari 2023, enligt en sammanställning av UC.
I antal företag betyder det 142 förra året och 216 i år.
– Konkurserna fortsätter att bokstavligen skjuta i höjden från redan katastrofalt höga nivåer i Sverige. Inom vissa branscher är ökningen över hundra procent. Riksbankens räntesänkning kan komma att vänta till efter sommaren, vilket bidrar till fortsatt minskad köpkraft hos hushållen. Regeringens stödåtgärder gentemot den hårt drabbade byggsektorn med ROT-avdrag och energieffektiviseringsbidrag får förhoppningsvis också positiv effekt, säger Gabriella Göransson som är vd på UC.
Störst risk inom bygg
UC har också tittat på vilka branscher som bedöms ha högst sannolikhet att gå i konkurs under det kommande året.
Enligt deras analys löper totalt 16 000 bolag hög risk att gå i konkurs under 2024. Den bransch med flest bolag som löper hög risk att drabbas är byggsektorn (13 procent). Näst högst risk löper restaurangverksamhet (9 procent) och på tredje plats detaljhandeln (8 procent).
Toppen av ett isberg
– Under förra året såg vi det högsta antalet konkurser sedan finanskrisen. Men de konkurser som vi sett fram till i dag kan vara toppen på ett isberg, inte minst inom bygg, restaurang och detaljhandeln. Dessa är också branscher som både vår riskanalys och historiska data pekar på som mer drabbad av konkurser under lågkonjunkturen. Många företag saknar rätt förutsättningar och uthållighet för att klara av kris på kris. Enligt skatteverket fanns det dessutom i mitten på januari fortfarande 22 000 företag med anstånd på sammanlagt 43 miljarder kronor, och skattesmällen för dessa företag kan komma att bli hård, avslutar Gabriella Göransson.