Startar du dagen med kaffe och något sött? Fortsätt med det. Forskare vid universitetet i Barcelona presenterar en ny studie som visar att hjärnan jobbar effektivare när vi får koffein och druvsocker.
Forskarna serverade 40 friska testpersoner fyra olika drycker: koffein och druvsocker, koffein utan druvsocker, bara druvsocker samt vanligt vatten. Därefter fick de utföra en uppgift medan deras hjärnaktivitet undersöktes med en magnetresonanskamera. Forskarna var särskilt intresserade av de delar av hjärnan som hanterar uppmärksamhet och arbetsminne.
Det visade sig att testpersonerna som fått både koffein och socker hade lägst aktivitet i hjärnan, trots att de presterade lika bra som tidigare. Detta tolkade forskarna som att hjärnan hade blivit mer effektiv; den gjorde samma jobb med mindre ansträngning.
Samma förbättring uppstod inte för de som fick enbart koffein eller socker. Men på något sätt verkar de två substanserna förstärka varandra. Hur det går till är ännu inte känt.
De nya rönen har presenterats i tidsskriften Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental.