Nyheter

”Ingenting är omöjligt”

Mats Paulsson tillsammans med sonen Fredrik Paulsson, styrelseledamot i Peab. Foto: Susanne Bengtsson

Han fick ett provisoriskt körkort utskrivet av polisen redan som 14-åring för att kunna köra sopor på Bjärehalvön. Så började sagan om Peab, Sveriges största byggföretag som i år firar 60 år.
– Jag har alltid velat göra samhällsnytta, säger Peabs grundare Mats Paulsson.

Peab firar 60 år i år, och Mats Paulsson har fyllt 75. Han växte upp på familjens gård i Ängelbäcksstrand, inte långt från där Peab har sitt huvudkontor idag.

–  På 50-talet fick man själv skapa jobb. Redan som 7-åring gallrade jag betor åt bönderna.

Som 14-åring erbjöd han sig, tillsammans med sin två år äldre bror Erik, att ta hand om latrinkärl och sopor på Bjärehalvön. Deras far tackade nej till den lokala konstapelns förfrågan, men Mats såg chansen att tjäna lite pengar och erbjöd sig att utföra jobbet.

Problemet med renhållningsuppdraget var att Mats inte hade något körkort. I brist på annan lösning såg polisen mellan fingrarna och kom med ett körkort, handskrivet på ett A4-ark, dagen efter.  

Med hjälp av pappans traktor utförde de jobbet klanderfritt, och snart väntade nya utmaningar.

– Efter att vi kommit igång med renhållningen skaffade vi entreprenadmaskiner, och vårt första byggjobb var när vi byggde vår verkstad i Förslöv, berättar Mats Paulsson.

Verksamheten växte och efter ett par år hade bröderna elva anställda. Idag jobbar 15 000 personer i bolaget. Under de 60 år som Mats drivit Peab är det många olika händelser som format bolaget till vad det är idag, Sveriges största byggbolag med en omsättning på 53 miljarder kronor. Mats Paulsson berättar om förvärven av Hallström & Nisses och BPA som gjorde att bolaget växte och tog nya geografiska marknadsandelar. Men han minns också motgångarna på 90-talet och 2008 då det var enormt tufft för bygg- och fastighetsbranschen.

Mats Paulssons drivkraft har alltid varit att göra samhällsnytta. Och då handlar det inte bara om att ta hand om sopor, anlägga vägar, bygga bostäder och utveckla samhällen – sådant som utgjort Peabs kärnverksamhet under alla år.

Mats, som själv bara gått sju år i grundskolan, startade år 2006 Peabskolan för att hjälpa ungdomar som hade det svårt i skolan och inte kom in på gymnasieutbildningarna. Hösten 2016 startade Peabskolan även en utbildning för 100 nyanlända ungdomar.

–  Alla ska ha chans att få ett jobb. Jag var besviken på skolsystemet och bestämde mig för att starta Peabskolan. Det jag inte visste då var att man måste ha tillstånd för att driva en skola, och det skulle ta flera år att få.

För att lösa problemet köpte Peab in sig i en friskola i Kristianstad och kunde ha sin teoretiska utbildning där. Den praktiska utbildningen hölls på Valhall Park i Ängelholm. Mats berättar att Peab hyrde en buss och körde elever från Ängelholm till Kristianstad.

Ingenting är omöjligt, enligt Mats Paulsson.  

– Det värsta jag vet är när folk säger ”det går inte”, eller ”det kan vi inte”. Allting går om man vill.

Peabskolan fick senare sitt eget tillstånd och idag finns tre skolor varifrån över 1000 elever tagit examen sedan starten.

Att lära sig räkna var något som Mats Paulsson fokuserade på under sina skolår.

– Det ämnet har jag levt på.

Till exempel så konstaterade han snabbt att företagsnamnet ”Bröderna Paulssons Entreprenad AB” var alldeles för långt och därmed för dyrt att skriva på skyltar. Peab AB var ett billigare alternativ.

Det ekonomiska intresset har gjort att han lyckats väl i byggbranschen. Men själv ser han medarbetarna som den största framgångsfaktorn.

– Personalen är viktigast, det är den resurs jag sätter främst. Peab har byggts upp av de anställda.

Att lita på folk och tro på personalen är något som är självklart.

– Jag anser att man inte bör skälla på någon som gjort fel. Alla har rätt att göra fel. Om man inte vågar göra fel utvecklas man inte. Det är bättre att göra fel än att inte göra någonting alls.

Att göra rätt för sig är något att annat som Mats Paulsson sätter stor vikt vid. Peabs värdeord JUPP, som står för jordnära, utvecklande, personlig och pålitlig, präglar verksamheten – och är ett naturligt arv efter hans uppväxt och uppfostran.

– När jag växte upp fick man lära sig att tacka, ta i hand och vara ödmjuk. Att ta i hand är fortfarande viktigare än själva kontraktet vid en affär. Man ska stå upp för vad man lovar.

Har du haft några förebilder i byggbranschen?

– Anders Diös i Mora är en byggmästare som jag sett upp till och lärt mycket av. Han var noga med att bygga med kvalitet. Lars Lundberg är en annan person som jag har stor respekt för.

Vilka är de stora förändringarna under dina 60 år i branschen?

– Det var mycket lättare med beslut förr. Idag tar allt så lång tid.

Detta beror delvis på myndigheternas krav, enligt Mats Paulsson.

– Jag tycker det är fel att man inte tillåter att bygga strandnära eller bygga på höjden i större utsträckning. Norrviken i Båstad är ett fint exempel på detta. Det är också konstigt att det är olika regler i olika kommuner. För att få ner kostnader måste vi bygga mer standardiserat, det är en utmaning som det ser ut nu, men något som måste utvecklas.

Det pratas mycket mer om miljö och hållbart byggande idag.

– Miljön har blivit en av dagens viktigaste frågor och Peab har alltid legat i framkant. Tidigare pratade man om att det var dyrare att bygga miljövänligt. Idag förstår vi att det är tvärtom. Det blir billigare att göra rätt från början och att det kostar pengar att slarva med miljön.

Hur mycket jobbar du idag?

– Jag sitter fortfarande med i Peabs styrelse, men jag blandar mig inte alls i den dagliga driften. Som styrelseledamot tycker jag det är viktigt att vara tillgänglig och kunna ta snabba beslut. Det har faktiskt inte varit så svårt att släppa taget om jobbet. Annars lägger jag mycket tid på mina stiftelser. Det känns fortfarande viktigt för mig att träffa medarbetarna i Peab och jag är ute en del på första spadtag och på arbetsplatser, där jag även träffar våra kunder.

I somras var Mats Paulsson på plats i Visby under Almedalsveckan för att delta i Peabs seminarier och 60-årsfirande där. Det blev korvgrillning och tårtkalas.

– Jag är så glad att stå här idag efter 60 år, och att Peab blivit det bolag det är idag.

Peab började som ett familjeföretag, och för Mats Paulsson har det alltid varit viktigt att behålla den familjära känslan.

– Genom att visa öppenhet och respekt skapade vi en stark gemenskap och en familjär känsla. Att bevara denna känsla har alltid varit mitt huvudsakliga mål när företaget vuxit. Det har varit grunden för att skapa bra arbetsplatser, nöjda kunder, bra kvalitet och bra lönsamhet.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är optimistisk och tror på framtiden. Byggbranschen kommer alltid att finnas. Jag brukar rekommendera ungdomar att satsa på byggbranschen.

FAKTA: Peab år för år: 

1959: Företaget grundades av bröderna Mats och Erik Paulsson. Verksamheten bestod då av renhållning och soptömning åt lantbrukare.

1967: Företaget blev aktiebolag och började åta sig större entreprenader.

1970 startade företaget en egen byggavdelning.

1975: Köpte in sig i Lindvallen i Sälen. Det som ursprungligen var tänkt som en möjlighet till rekreation för Peabs personal har idag växt till ett av Europas största företag för alpin skidåkning, Skistar.

1985: Peab gick in som finansiär till börshuset i Malmö.

1991: Peab gick samman med Hallströms & Nisses AB och bytte 1992 namn till Tre Byggare.

1993: Tog över större delen av BPA. Under 1990-2000 köpte Peab totalt 67 bolag.

1997: Köpte Swerock

2006: startade den första Peabskolan.

2019: Peab fyller 60 år