Ramboll blir titelsponsor för Stockholm Halvmarathon, som arrangeras nu på lördag.
Som en del av uppladdningen inför tävlingen har Ramboll lanserat appen ShapeRunner.
– Vi vill bidra med glädje och kreativitet i löparträningen, säger Carmen Wargborn, ansvarig för brand experience på Ramboll, som är med och springer nu på lördag.
Ramboll och Marathongruppen har inlett ett samarbete där Ramboll går in som titelsponsor för de kommande tre åren med option på ytterligare tre år.
Evenemanget som äger rum lördagen den 15 september, har anor från 1920-talet och har inte haft någon titelsponsor de senaste åren. Loppet har lockat löpare från hela världen. 2017 var 12 750 deltagare från över 80 nationer anmälda.
– Ramboll är med och formar samhället och vi vill också förbättra upplevelserna för människorna i staden. Ramboll Stockholm Halvmarathon genomförs i den stadsbyggnad och på den infrastruktur vi utvecklar. Därför var det logiskt för oss att samarbeta med Marathongruppen och på så sätt bidra med värde till hela löparsverige. Vi vill göra det lätt för många att engagera sig och det är också därför vi gick in i en så stor folksport som löpning, säger Carmen Wargborn.
Som en del av uppladdningen inför tävlingen har Rambolls ingenjörer tagit fram appen ShapeRunner.
Appen går ut på att löpare med guidning av mobilens GPS springer i form av en figur på en karta, så kallad, ”figure running”.
I ShapeRunner finns färdiga löparrundor i form av figurer, till exempel en väderkvarn, en blåval och en nyckel. Löparen väljer en löprunda och tar sig till startpunkten. Med röstanvisningar och tidtagning genomför man sedan löprundan som bildar en figur. Figuren är självklart enkel att dela i sociala medier efteråt.
Just nu finns kartor från tio olika städer: Stockholm, Göteborg, Karlstad, Malmö, Nyköping, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby och Eskilstuna.
– Men vår ambition är att ShapeRunner ska utvecklas med fler städer och kartor. Vi har fått oerhört mycket positiv feedback från hela löparsverige och de 25 000 personer som hittills laddat ner appen. 99% av alla som hör av sig vill ha fler banor i fler städer i Sverige.
Ramboll har 160 medarbetare som kommer att springa halvmaran, hur har företaget motiverat till det?
– Genom vår friskvårdsportal och friskvårdsbidraget såg vi till att kollegorna på Ramboll i Sverige kunde anmäla sig till loppet till ett lågt självkostnadspris. Vi drog sedan igång löparträningar på våra största kontor under våren, dessa ägde rum varje vecka och blev väldigt uppskattade. Engagemanget bygger också på att det är våra egna ingenjörer på kontoren ute i landet som ritat kartorna till ShapeRunner-appen.
Hur uppmuntrar Ramboll sina anställda till träning och motion?
– Det gör vi genom ett frikostigt friskvårdsbidrag och lokala kamratföreningar på kontoren som organiserar träningar och prova-på olika idrotter.
Vad betyder löpningen för dig?
– Jag springer för att komma närmare mig själv. I vår hektiska vardag med många bollar i luften upplever jag att många människor idag är väldigt stressade, och att stressen leder till ännu fler negativa biverkningar och till och med fysiska sjukdomar. När jag är själv började springa upplevde jag det ganska direkt som en lyxig egentid med mig själv, där jag kunde sortera mina tankar, gå ner i varv mentalt, och även lösa olika problem medans jag sprang. Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att löpning och annan konditionsidrott har den här effekten på människor. Sedan älskar jag verkligen att springa lopp. Inte för att tävla mot andra, men för att få känna mig som en del av en härlig gemenskap, se nya platser och uppleva nya saker.
Hur många marathon och halvmarathon har du sprungit?
– Jag upptäckte löpningen ganska nyligen, för bara fem år sedan. Det har blivit tio halvmaror och sex hela marathonlopp på de här åren.
Har du satt något mål för Ramboll Stockholm Halvmarathon?
– Mitt personliga mål att gå under tiden 1:50. Det blir inte lätt, men det är roligt att utmana sig själv.