Nyheter

Ingenjörerna: Här vill vi helst jobba

Ericsson är företaget som lockar allra mest. Tätt följt av Google. Det visar en ny rankning av teknik- och it-arbetsgivarna. Tidningen Ny Teknik har för första gången gjort en undersökning tillsammans med Sveriges Ingenjörer.

Ericssonchefen Hans Vestberg är glad och stolt över förstaplatsen, men förstår också den ­stora lockelsen i att jobba på Google.

Hans drömingenjörer är ­envisa, orädda lagspelare, hans drömchef är tydlig, trevlig och ger konstruktiv feedback.

Varför toppar Ericsson listan, tror du?

— Jag tror att man lockas av att få utveckla spjutspetskommunikation, som hela världen har nytta av. Sen är det förstås intressant att får vara på en internationell arbetsplats, man ingår i projekt och arbetsgrupper med blandade nationaliteter, och vill man så har man möjlighet att även kunna jobba utomlands. Vi finns i fler än 175 länder.Hur känns det?

— Som anställd inom Ericsson blir man ju stolt. Att personer utanför företaget uppskattar vad vi gör och tycker att det verkar vara en spännande arbetsplats gör mig väldigt glad.

Varför tror du att nästan lika många drömmer om att få jobb på Google?

— Man behöver ju inte vara galen i teknik för att gilla Google. Ett företag vars namn sätts i verbform när man ska göra en sökning på internet har en rätt speciell ställning när 8 av 10 svenskar är uppkopplade mot nätet. Och det har de även i andra länder.

Ericsson kopplade upp en skola i en by i Afrika för några år sedan tillsammans med FN. Och det första som eleverna gjorde när de fick tillgång till en dator med internetanslutning var att surfa in på Google för att se vad som står om deras by på internet. Det säger en hel del om Google, och även om viljan att ha tillgång till internet, och det är klart att det måste vara intressant att jobba på ett sådant företag.

Vad gör ni för att behålla försprånget till Google?

— Vi investerade 27 miljarder kronor i forskning och utveckling 2009 för att säkerställa att vi behåller vårt tekniska ledarskap. Jag tror att ingenjörer som söker en spännande arbetsplats, där man får jobba i en dynamisk internationell miljö och där man har resurser att ta fram nya spännande tekniska lösningar som bidrar till att utveckla och förändra vår värld, lockar väldigt många.

Sedan har vi en massa hygienfaktorer som måste funka och som vi också gör bra, som konkurrenskraftig ersättning, friskvårdsbidrag, vill man vara föräldraledig fyller vi ut lönen och så vidare. Men drivkraften att vara med och ta fram nya tekniska lösningar i en global verksamhet tror jag är det som lockar mest.

Vilka egenskaper och kompetenser har din drömingenjör?

— Hon eller han är till att börja med riktigt vass inom sitt område. Lyhörd för nya influenser. Gillar att jobba i team. Säger sin mening och är lite envis om den personen är övertygad om att hon eller han har en bra idé som vi borde utveckla, men som ens närmsta omgivning inte ser värdet i vid en första anblick.

Vilka egenskaper har din drömchef?

— Ja du, det svaret borde ju inte avvika för mycket från hur jag tror att våra medarbetare uppfattar mig. Skämt åsido, tydlighet är viktigt. Tydliga mål, tydlighet kring förväntningar. Sen tycker jag att man ska få stort eget ansvar. Vi är alla ansvarskännande individer som vill göra bra ifrån oss.

Daglig detaljstyrning försöker jag hålla mig ifrån, och det vill jag att min chef också gör. I stället har man regelbundna avstämningar för att se att ens projekt eller arbetsuppgifter utvecklas i rätt riktning och takt. Sen vill man ju ha en chef som man trivs med och som ger konstruktiv feedback hur man kan bli bättre.

Vad gör du för att locka fler kvinnliga ingenjörer?

— I grunden tror jag att manliga och kvinnliga ingenjörer har i stort samma drivkrafter, att vara på en spännande arbetsplats som erbjuder stimulerande arbetsuppgifter. Då är en viktigare fråga hur vi får fler kvinnor att söka till ingenjörsutbildningar, och här krävs det bland annat att flickor i ung ålder mer börjar intressera sig för bland annat teknik och matematik och vill fördjupa sig inom det i senare högre studier.

Om du var 30 år igen, och ”måste” byta arbetsgivare. Vilket annat företag tror du att du då skulle lockas av?

— På den frågan kan jag väl knappast svara annat än Ericsson. Jag har varit här sedan jag tog min universitetsexamen 1991 och har haft en otroligt givande karriär, med tjänstgöring utomlands i sex länder, och jag har jobbat i nästan alla funktioner i företaget. Om jag inte får välja Ericsson så skulle det vara något med idrott, kanske handbollstränare.

Vad vill du förändra för att Ericsson ska locka fler av de verkliga stjärnorna?

— Vi ska fortsätta vara teknologiskt ledande och hitta nya spännande samarbeten med it-branschens aktörer. För något årtionde sedan var det tydligare skiljelinjer mellan vad marknadens aktörer erbjöd. I dag börjar it-företag, utrustningsleverantörer, mjukvaruföretag och innehållsleverantörer tangera varandras områden. Det är därför vår CTO Håkan Eriksson numera är stationerad i Silicon Valley, för att förstå de här förändringarna och skapa nya spännande möjligheter för Ericsson.

Så gjorde vi

Ny Teknik, Sveriges Ingenjörer och GfK Sverige gjorde i juni en webbenkät bland prenumeranter och medlemmar, som fick ranka 189 företag och svara på frågor om vilka egenskaper som är viktigast för att en arbetsgivare inom teknik och it ska vara attraktiv och hur de uppfattar sitt favoritföretag. Listan baseras på företag där Sveriges Ingenjörer har mer än 100 medlemmar . I listan används övergripande varumärkesnamn även för företag som består av flera olika separata bolag och respondenterna erbjöds även möjlighet att skriva in egna alternativ. 964 svarade på enkäten.