Nyheter

Högtflygande planer i Hjorthagen

En skyskrapa på 170 meter och en konsthall. Det ingår i planerna när gasklockorna i Hjorthagen görs om.

Stockholms anrika gasklockor i Hjorthagen kan bli någonting helt nytt. De k-märkta gasklockorna i tegel bevaras men gasklocka 3 och 4, byggda i stål, görs om i grunden. Den ena ska enligt planerna förvandlas till en konsthall och butiker. Den andra rivs men får en spektakulär ersättare: en skyskrapa på 47 våningar. Med en höjd på 170 meter blir huset högst i Stockholm, högre än Kaknästornet. Sammanlagt ska cirka 500 lägenheter få plats i skyskrapan.

— Dessutom kan det bli en kulturpark och en rad offentliga ytor, både inne och ute. Ett bageri, bokhandel samt en förskola är exempel på faciliteter som kan komma att finnas inom området, förklarar Ulrika Arph på Oscar Properties.

Den planerade skyskrapan har ritats av det schweiziska arkitektkontoret Herzog & de Meuron, som bland annat ligger bakom Tate Modern i London. Byggherre i projektet är Oscar Properties.

— Herzog & de Meuron är fantastiska på att skapa spännande byggnader. I detta projekt har de ritat en fasad med olikformade och utskjutande balustrader som ger byggnaden ett regnbågsskimrande utseende. Cylinderformen har tydliga öppningar för att öka ljusinsläppet och lägenheterna blir V-formade med vardagsrum i ena armen och sovrum i den andra, säger Ulrika Arph.

Förslaget ska nu bearbetas i ett planarbete.

— Vi räknar med att det arbetet kan vara klart 2010. Sedan ska ju gasen utrymmas ur klockorna. Det kan vara klart vid slutet av 2012. Först då kan vi börja bygga, säger Kristina Alvendal (M), stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Kristina Alvendal anser att skrapan har en finurlig arkitektur.

— Det här är ju 500 lägenheter, ettor till femmor, som staplas på varandra. Men arkitekterna har lekt med formerna som ger huset liv. V-formen gör också att det inte blir någon insyn, upp eller ner. Huset är alltså snyggt, spännande och integritetsskyddande.

Du har sagt att skyskrapan är ett landmärke som ska sätta Stockholm på kartan. Men skyskrapor finns det gott om i världen, varför ska just detta blir ett landmärke?

— Det är inte höjden som är avgörande utan att det är en av världens mest kända arkitektbyrå som ritat en unik byggnad för Stockholm.

Byggprojekt som inkluderar höga byggnader brukar väcka diskussioner, inte minst i Stockholm, hur rimligt är det att detta projekt verkligen blir av?

— Det är väldigt troligt med tanke på att det inte finns några grannar som kan få sin utsikt förstörd. Det här är ett helt nytt bostadsområde, säger Kristina Alvendal.

Oscar Properties vill i nuläget inte kommentera projektets beräknade kostnad men enligt DN ligger investeringarna på mellan två till tre miljarder kronor.

Hela gasverksområdet ingår i ett av de största bostadsprojekten i Stockholm de närmaste åren. I Norra Djurgårdsstaden, som den kommande stadsdelen heter, ska cirka 10 000 bostäder byggas fram till 2025. Området har av Stockholms stad utsetts till en miljöstadsdel. Bland annat ska stadsdelen vara fossilbränslefritt senast 2030.