Det börjar närma sig. Den 10-13 april är det dags för Nordbygg 2018 på Stockholmsmässan. Intresset är stort och antalet utställare har passerat 900.
– Det blir verkligen fullt hus. Nu samlar vi ihop de sista trådarna innan det är dags, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg.
Nordbygg är Nordens största byggmässa och en naturlig mötesplats för branschen som hålls vartannat år på Stockholmsmässan i Älvsjö. Här samlas över 900 utställare och runt 50 000 besökare i dagarna fyra med start den 10 april.
– I år ligger fokus på kompetensutveckling, rekrytering, jämställdhet och digital innovation. Utbudet av öppna seminarier på mässgolvet har utvecklats och det är ett späckat seminarieprogram på Nordbyggscenen, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg.
Energismart Beställare, som är en utveckling av Renovera Energismart, vänder sig till byggherrar som genom korta 15-20 minutersföredrag kan få tips kring energieffektiv förvaltning.
– Vi har tagit hjälp av experter som kommer att berätta om vilka krav man kan ställa som beställare till exempel. En jurist finns också på plats under mässan och ger gratis juridiska råd. Det kan vara tufft för små hantverksföretag att hävda sig mot kunder. Patrick och Stefan Johansson som tog strid för sin sak i domstol och vann efter att ha svartlistats berättar om sin upprättelse.
Nordbygg slår också ett slag för jämställdheten i byggbranschen genom initiativet Jämnt på jobbet. Urban Månsson, vd på Svensk Byggtjänst kommer att prata om hur vi kan ta arbetet vidare efter #metoo och #sistaspikenikistan.
En annan viktig fråga är att intressera fler att arbeta inom byggsektorn – inte minst kvinnor. Studentdagen på tisdagen är ett led i det.
– På Nordbyggscenen blir det också många intressanta föreläsare och presentationer kring digitala innovationer, som AI, robotik och Internet of Things, berättar Peter Söderberg.
Sedan delar Nordbygg ut Materialmedaljen för bästa produktnyhet. Tio finalister presenteras i dagarna och de kommer att ställas ut på mässan.
Peter Söderberg kan redan nu avslöja vilka arkitektstudenter som har vunnit tävlingen Nya ögon på, som varje gång belyser ett nytt material. Förra Nordbygg var det betong och i år har turen kommit till plast.
– Det blev Tobias Jansson och Oscar Forsman från Umeå arkitekthögskola som fick designa caféet på entrétorget. Deras förslag Paviljong består av en krans av pelare i främst kanalplast. Det genomsiktliga materialet kommer att ljussättas för att förstärka dess egenskaper.
På fredagen är det fokus på arkitektur bland annat med en diskussion om tyska respektive svenska arbetssätt och byggförutsättningar. När arkitekterna på OkiDoki! planerade Vallastaden i Linköping kom inspirationen från Tyskland och den tyska staden Tübingen nämns ofta som ett föredöme när det handlar om arkitektdrivna byggprojekt och -processer.
Bland utställarna finns Bravida som ställer ut i en monter på 168 kvadratmeter.
– Vi har höga förväntningar på Nordbygg. Det här är Bravidas största mässatsning någonsin och en viktig arena för oss att stärka och knyta kontakter med kunder, studenter och andra i aktörer branschen. Vi är det största bolaget i vår bransch med många olika kompetenser. Det finns säkert många som inte känner till allt vi gör, så vi kommer fokusera på att visa upp det under Nordbygg, säger Mats Björkman, marknadschef Bravida division Stockholm.
Peter Söderberg har märkt ett starkare utländskt intresse i år. Nordbygg satsade stort på en presentation till utländska besökare 2016, då man lyckades dubbla andelen besökare från utlandet. Initiativet verkar ha lönat sig.
– Det är ett enormt intresse för Nordbygg 2018, både från besökare och utställare. Branschorganisationer passar på att hålla sina träffar här. I år kommer även Hantverkargalan att flytta in på mässområdet, avslutar Peter Söderberg.