Nyheter

Hellre lösningar än heta debatter i Almedalen

Från söndag till torsdag kommer Britta Permats, vd Svensk ventilation, att vara i Almedalen. Foto: Anna Sjöström

I år åker Britta Permats, vd för Svensk Ventilation, till Almedalen för sjunde gången, och hon har många roller när hon är där: arrangör, paneldeltagare, besökare och fixare av boende. 
Men huvudsyftet är klart:
– Att knyta kontakter och att uppmärksamma rätt personer på våra frågor, säger hon.

Från årsmötet i maj är det stort fokus på Almedalen: rubriker som ska lämnas in till det officiella programmet (och bli godkända av arrangörerna) och boka paneldeltagare till alla seminarier.

I år har Svensk ventilation tolv seminarier att fylla, bland annat om ventilationskontroll i skollokaler, renovering av miljonprogrammet, digitalisering av fastigheter, radon. energitaxor och tre punkter som ur olika vinklar belyser byggstoppet.

– Vi hoppas på bra samtal och konstruktiva diskussioner. Vårt mål är inte att få till en het debatt, utan att hitta lösningar och vägar framåt, säger Britta Permats, vd för Svensk ventilation.

Paneldeltagarna är personer som på ett eller annat sätt är, eller kan bli, viktiga för Svensk ventilation.
– Det kan vara exempelvis personer vi vill börja samarbeta med, eller politiker och andra styrande som vi vill göra uppmärksamma på vissa frågor eller rapporter vi tagit fram. Ska de vara med i panelen måste de läsa på och sätta sig in i frågorna.

Förslag på paneldeltagare och ämnen för seminarier, arbetas fram av en styrgrupp, men även medlemsföretagen kommer med förslag.

Svensk ventilations trailer, lånad av ett medlemsföretag, är med för sjätte året och den kommer som vanligt att stå nere vid gästhamnen, nära Teaterskeppet och M/S Blue Charm.

– På så sätt har vi egen lokal och det är viktigt för oss. Att hyra lokaler är väldigt kostsamt, och en egen trailer skapar öppenhet och möjligheter till möten och samtal, säger Britta Permats.

Hon är på plats från söndag till torsdag och veckan inleds med att hämta nycklar till boendet, komma i ordning i den hyra lägenheten, ställa i ordning trailern, se över planeringen och stämma av med de övriga på plats. På kvällen går hon på det traditionsenliga byggminglet och på måndag är programmet i full gång.
– Jag håller mest till i vår trailer för att träffa folk och delta i paneldiskussioner.

Inför årets Almedalsvecka har bland annat Byggcheferna meddelat att de inte kommer att arrangera några egna programpunkter. Men för Svensk ventilation var det självklart att vara på plats och anordna seminarier och träffpunkter.

– Hittills har vi tyckt att det känns rätt att vara där. Vi vet förstås om att det är svårt att sticka ut och få stor uppmärksamhet, men för oss är syftet att knyta kontakter och vi har stort fokus på att få dit paneldeltagare som är viktiga för oss. Genom att vara i Almedalen hoppas vi också på att bli mera kända för branschen.

Vad betyder det för er att det är valår i år?
– Även om de borde vara det så förstår vi att våra frågor inte är några valfrågor, förutom kanske när det handlar om bostäder. Vi kan inte nå ut till alla, men hoppas nå ut till de som är viktiga för oss. I allmänhet betyder valår att de stora valfrågorna hamnar i fokus och kanske att gränsen är nådd när det gäller hur stort Almedalen kan bli.

Vilka är de viktigaste valfrågorna enligt er?
– Upprustningen av miljonprogrammen, nybyggnation och miljön i skolan.

Vad betyder Almedalen för dig?
– Första gången jag var där var det som om en helt ny värld öppnade sig. Det är en viktig plats för öppenhet och demokrati. Personligen har jag inte så mycket tid att gå på andras seminarier, men jag försöker hinna med något för att förkovra mig. Just i år är jag väldigt nyfiken på Sveriges ledande skolbyggare som bjuder in till dialog – hur skapar vi 1000 bra skolor på 10 år?

Har Almedalen börjat spela ut sin roll?
– Det har vuxit i flera år nu och frågan är om det kan bli så mycket större. Jag tycker att det är oroande att priserna höjts så kraftigt i år för markhyra och boende. Jag tycker också att vi sett en trend av att fler och fler bjuder in till samtal och fortsätter den trenden försvinner öppenheten.

Kommer du att vara med i paneler själv?
– Jag kommer att vara med i tre paneler och hälsa alla välkomna och presentera moderatorn på nästan alla våra seminarier.

Förbereder du dig på något speciellt sätt när du är med som paneldeltagare?
– Jag läser på om ämnet inför varje paneldiskussion.

Har du något speciellt minne från Almedalen du kan berätta om?
– Första året vi var i Almedalen med trailern så trodde vi att vår mätutrustning var trasig. I trailern finns nämligen avancerad mätutrustning som jämför utomhusluften i Visby med andra städer – och så klart – se hur det påverkar inomhusluften. Det visade sig att mätutrustningen inte var trasig utan att luften verkligen kan vara sämre i Visby jämfört med Paris och andra städer just när en Gotlandsfärja kommer in till hamnen.

Vad har du alltid i packningen?
– Ett par bekväma skor, jag går väldigt mycket.