Nyheter

Headhuntern är dagens deckare

– Varje uppdrag är ett detektivarbete, säger chefsrekryteraren Svein Ruud. Följ med in i huvudet på headhuntern du önskar ringde dig.

I 24 år har storbolagen bett honom plocka fram drömchefer till att leda globala företag, svenska storbanker och internationella koncerner. – Vi känner oftast 70 procent av alla intressanta personer från början. Men förändringstakten är hög, så det gäller att hela tiden höra efter med branschen, säger Svein Ruud, managing partner på Amrop. Chefsrekryteraren är både skvallertant och människokännaren, som snabbt kan avgöra vilka som kommer att trivas ihop. – Min känsla säger mig direkt om det här är en person jag får förtroende för och kan lita på. Men det är inte så att Svein Ruud endast går på magkänslan när han förmedlar en potentiell chef till ett miljardbolag. Arbetet är grundligt utfört och tar 2,5 till 3,5 månader. Steg ett är att skapa en kravprofil tillsammans med kunden. – Det blir en fantombeskrivning av personen vi letar efter. Det är nu det riktiga detektivarbetet kan ta fart. Tusentals sökningar i interna register. Kartläggning av branschen. Hundratals telefonsamtal och intervjuer. Gallra bort. Två kandidater kvar. Kunden väljer. Uppdraget slutfört. Rekryteringsprocessen låter något mer sofistikerad än arbetsförmedlingens. – Jo, så är det och vi tar även betalt för en kvalificerad tjänst. En tredjedel av första årslönen är standardarvodet för chefsrekryteringstjänsten. Då det handlar om seniora företagsledare talar vi årslöner på minst 1,5 miljoner. Det blir med andra ord en slutfaktura för kunden på minst 500 000 kronor. Men oavsett bransch finns det vissa kriterier som kandidaten alltid måste uppfylla. – Ärlighet, moral och sunda värderingar är grundrekvisit. Våra kunder är ofta välrenommerade företag med fokus på etik och social corporate responsibility. Ingen kan anställa någon som är tveksam i dessa aspekter. Det är en sorts hygien. Till en person som är ny på arbetsmarknaden säger Svein Ruud så här: – Det finns en hel del bemanningsföretag. Det gäller att välja ut de mest seriösa. Det handlar även väldigt mycket om att vara aktiv och visa upp sig i bruset. Men mycket i livet är tillfälligheternas spel.

Nio tips när rekryteraren jagar dig

Många större företag använder rekryteringsfirmor när de söker speciella förmågor. Så förbereder du dig för samtalet.

  • Var ärlig. Säg ifrån direkt om du alls inte överväger att byta just nu.
  • Ställ frågor. En bra relation till headhuntern är bra att odla.
  • Var beredd på att berätta om dig själv och din familjesituation.
  • Var inte för angelägen, det är ett plus om du säger att du har ett bra jobb, men att du kan överväga ett nytt.
  • Visa att du är med och driver processen. Var noga med att återknyta kontakten när du lovat. Det visar att du håller dina löften.
  • Ha ditt cv klart att mejla över, även om du inte söker jobb.
  • Skryt inte. Men tänk ut svar på frågor om vad du är bra på och stolt över.
  • Fråga inte om lön. Det verkar närigt. Låt rekryteraren ta upp ämnet.
  • Var strategisk. Svara ”Jag är lite upptagen just nu, kan jag få ringa tillbaka?” om samtalet kommer till dig mitt i kontors-landskapet.

Källa: Ulf Assargård