Företaget Friboron produktion är på mässan för att visa sin produkt Liquid Hammer, som används för att ta bort betong och cement.
— Det är en miljövänlig produkt som kommer från USA. Det är den mest sålda betongrengöringsprodukten i USA, men i Sverige är den bara åtta veckor gammal, säger Robin Granberg, Friborons vd och ägare.
Han avslöjar inte vad produkten innehåller för ämnen, men säger att ämnena inte måste anges på förpackningen.
— Den har inga riskfraser, men den är långt mer effektiv än något som används i dag. Den angriper kalket något oerhört, och då faller stenen i sär, säger han.
Intresset för den nya produkten har varit lavinartat enligt Robin Granberg.
— Vi håller på att få ett avtal med Skanska och har ett avtal med Ramirent för hela Europa, säger han.
Bergbulten förstärker berget
Företaget De Neef är på plats på mässan och presenterar bland annat Vik Ørsta-bulten, en ny produkt i företagets sortiment. Bergbulten används för att förstärka berg som inte är stabilt. Bulten har en expanderhylsa i ena änden och cementen pumpas in i den andra änden.
— Normalt sprutar man in betong först, sen trycker man in staget, men det kan ge luftbubblor. Med den här blir cementen homogen utan sprickor, vilket ger högre hållfasthet, säger Kent Brantsberg, säljare på De Neef.
Betongleverantören Betongindustri presenterar sitt nya dataprogram BI Ready på mässan. Programmet kan användas för att räkna ut hur lång tid en betongyta måste härda inan den kan glättas.
— Förr har man sprungit och känt på ytan och om man börjar glätta för tidigt, när betongen är för blöt, går det inte. Och börjar man för sent hinner hörnet längst bort bli så hårt att man direkt måste slipa ytan två eller tre dagar senare, och då har man blivit två eller tre dagar försenad, säger Lennart Bergström, Betongindustris försäljningschef för region Stockholm.
Ökar bärförmågan hos betong
Produktchef Thomas Blanksvärd på materialleverantören Sto gav under tisdagen föreläsningar om företagets system för kolfiberförstärkning av betong.
— Det kan användas för att öka bärförmågan hos betong, om man till exempel vill bygga på en våning på ett bostadshus, berättar Thomas Blanksvärd.
Kolfiberförstärkning är en teknik som har funnits i ungefär 20 år, men byggbranschen har varit sen att anamma den.
— Det är jättefå som kan det här. Det används inte så mycket på grund av okunskap i branschen, säger Thomas Blanksvärd.
Nu tror han emellertid att användningen kan komma att öka.
— TK Bro, de tekniska krav som Transportverket ställer, har tidigare angett att förstärkningar ska göras med stålplåtar. Men det utgår nu och ersätts med kolfiber. Så nu borde användningen öka, säger han.
Betongfeber arrangeras den 17 och 18 november i Stockholmsmässan i Älvsjö.