Arne Jacobsson var vd för arbetsgivarorganisationen Målaremästarna i 14 år. I boken Färgstarkt berättar han och journalisten Petter Karlsson anekdoter från organisationens förändringsarbete varvat med glimtar från Arne Jacobssons uppväxt i Söderköping.
Till exempel kan man läsa om när 20 utvalda kändisar, bland annat rockartisten Stakka Bo och arkitekten Thomas Sandell, fick designa och måla varsin friggebod som ställdes ut utanför Vasamuseet.
Och för att få fler uppdrag till målarna lanserades tv-serien Roomservice. Idén sprang ur medlemmarnas provokation av Martin Timell i Äntligen hemma, som fick det att framstå som att vem som helst kunde måla.
– Vi ville visa hur svårt det var. Vi ville förändra svenska folkets attityder till färg och måleri, berättar Arne Jacobsson.
Trots att Målaremästarna betalade produktionen var Kanal 5 den enda kanalen som nappade. Men efter första säsongen fick serien knappa 200 000 tittare.
Och Arne Jacobsson menar att organisationen faktiskt lyckades att förändra folks attityder.
– Ja, framför allt syns det på rekryteringen. Tidigare var det inte ens en sökande till varje gymnasieplats på målarlinjen, men efter Roomservice var det tre sökande till varje plats, säger han.
Från åren som ledare för Målaremästarna är Arne Jacobsson mest stolt över att ha moderniserat organisationen, och gjort den välkänd och effektiv.
I dag bor han i Norge och driver det egna konsultbolaget Grønt Lys som hjälper företag med deras affärsutveckling. Bland annat har han hjälpt svenska företag att etablera sig på den norska marknaden.
För Arne Jacobsson är tydlighet, målinriktning och öppenhet viktiga ledord i ett chefskap. I boken presenterar han sina tio ”budord”, som ska leda till ett lyckat ledarskap. Budorden är sådant han själv har levt efter, säger han.
– Det är en läggning jag har, men det har blivit mer och mer genomtänkt med åren. Det där att anställa kvinnor har kommit till efter åren. Tjejer är mycket mer målinriktade, har jag upptäckt.
Hur viktigt är ett bra ledarskap?
– Otroligt viktigt. Det är extra viktigt på ett bygge, där man inte håller på med serieproduktion. Måleriföretagen som har varit ute som underentreprenörer på byggen har sagt att det är otroligt viktigt vem som är platschef. En del får allt att fungera som smort, medan andra inte alls får det att fungera.
Arne Jacobsson
Ålder: 49 år.
Bor: I Billingstad utanför Oslo.
Familj: Hustru och två söner, åtta och tio år.
Utbildning: Civilingenjör med inriktning mot industriell ekonomi.
Fritidsintressen: Längdskidåkning och jakt.
Arne Jacobssons 10 tips till ett lyckat ledarskap:
- Håll din dörr öppen. Tala klarspråk. Alla medarbetare ska ha tillgång till all information.
- Var en maratonlöpare. Förändringar tar alltid längre tid än man tror. Orka vara extremt långsiktig.
- Alliera dig. Ensam är inte alltid stark.
- Låt dig inte smittas av mötessjukan. Håll ner antalet sammanträden till ett minimum.
- Gör tekniken till din vän.
- Var juste mot miljön. Det är inte bara bra för jordklotet. Det är bra för affärerna också.
- Anställ kvinnor. Det är inte bara politiskt korrekt. Det är bra för affärerna, det också.
- Flumma inte. Alla strategier ska vara tydliga, alla mål väl synliga, alla resultat mätbara.
- Peta inte i allting. Lär dig delegera. Lita på andras talang. Anställ inte bara kopior av dig själv. Blanda begåvningar. Utse ingen kronprins.
- Locka med pannkakor vid vägens slut. Och roliga upplevelser på vägen dit.