Fredrika Karlsson är Social Media Manager och PR Coordinator på Blåkläder som har tagit initiativet att skapa ett community för tjejer globalt inom hantverksyrken för att bland annat locka fler tjejer till byggsektorn.
Berätta om bakgrunden till att ni startade upp ert community?
– Tjejer är fortfarande underrepresenterade inom hantverksbranschen, och fördomar kring deras lämplighet för dessa yrken lever kvar. Utöver detta är utbudet av arbetskläder för kvinnor i branschen mycket begränsat, vilket ytterligare bidrar till känslan av utanförskap. Som en av de ledande aktörerna i branschen vill Blåkläder förändra detta och har därför tagit initiativ till att skapa ett community för tjejer inom hantverksyrken. Syftet är att erbjuda en plattform där kvinnor kan knyta kontakter, utbyta erfarenheter och stötta varandra. Communityt har redan vuxit till nästan 1 000 medlemmar från länder som Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Storbritannien, Österrike, Italien, USA och hela Skandinavien.
Vad får medlemmarna ut av plattformen?
– Förutom möjligheten att vara med och påverka, vilket många uppskattar, så har Blåkläder Testpilots verkligen blivit det community som vi hoppades på. Klimatet är väldigt inbjudande och peppande och många delar med sig av vilka de är och vad de arbetar med. Man inspirerar varandra och vi har fått kommentarer om att communityt gör att man känner sig mindre ensam som kvinna i en mansdominerad bransch. Vi har även medlemmar som berättat att de genom communityt kommit i kontakt med andra inom samma yrke i andra länder som de utbyter erfarenheter och idéer med.
Skiljer sig kvinnornas utmaningar åt i de olika länderna?
– Fördelningen mellan män och kvinnor i branschen skiljer sig inte nämnvärt mellan olika länder, vilket innebär att man generellt står inför samma utmaningar oavsett vilket land man bor i. Vad gäller Blåkläder ser vi generellt inga större skillnader i feedbacken vi får. Det största är nog att många i södra Europa föredrar hantverksbyxor utan spikfickor även inom bygg- och anläggning, så därifrån har det kommit önskemål om att göra spikfickorna löstagbara på de hantverksbyxor som varit ute på test – en funktion som vi idag har på några modeller. Sedan är det lite andra färger som efterfrågas och mer färg jämfört med Sverige och Norden.
Hur ser utbudet ut för kvinnor vad gäller arbetskläder för byggsektorn?
– Vi har ett väldigt brett sortiment av arbetskläder för kvinnor inom bygg idag och i stort sett alla nya produkter från Blåkläder tas fram i både herr- och dampassform, sedan vill vi alltid bli bättre och fånga upp behov som vi kanske missat och funktioner som kan göra våra damplagg ännu bättre. Historiskt har damplaggen kanske inte alltid nått hela vägen ut till butik och till arbetsplatserna, vilket gör att många upplever att utbudet är tunt, men även detta blir successivt bättre. Och skulle det vara så att det saknas damplagg på hyllan i butik, kan man alltid be sin lokala återförsäljare beställa hem.
Hur många medlemmar tror ni att communityt har om två år?
– Oj, svårt att säga! Vi stävar inte mot något särskilt antal så utan är väldigt glada över responsen vi fått och att det fortfarande växer succesivt. Men alla kvinnor som jobbar i arbetskläder och vill vara med och påverka är varmt välkomna att ansöka!