Nyheter

Framtidens toaletter – inget skitgöra

Färger och öppna ytor. Framtida toabesökare kan mötas av något helt nytt. <br></br> — Redan idag är toaletten för många ett sätt att manifestera sig, säger Sanna Hederus, arkitekt på KOD Arkitekter.

Vad är viktigt för toabesökare? Det ska vara rent, finnas toapapper och papper att torka händerna med. Och så får det gärna finnas lås. Det visar en ny undersökning från SCA där cirka 2 500 personer från hela Europa fått svara på sina kriterier för ett bra toabesök.

— Toaletten är så viktig att många inte återvänder till hotell eller restauranger som inte har bra toaletter, förklarar Karin Öjersjö på SCA.

Men toaletter ska inte bara vara fräscha. De ska förmedla funktionalitet och vara estetiskt tilltalande. Det anser Sanna Hederus, arkitekt och delägare i KOD Arkitekter. Hon har under sin karriär utformat en rad offentliga toaletter samt privata toaletter och badrum. Och tror att dessa går mot en mer varierad, och färgstark framtid.

— Badrummen har för många blivit ett sätt att manifestera sig själva, förklarar Sanna Hederus

Ett av de senaste jobben för Sanna Hederus och KOD Arkitekter var utformandet av 80 bostadsrätter i Hammarby Sjöstad. I jobbet ingick utformandet av sobra badrum. Endast två valde det ursprungliga utseendet. Resten valde att utforma badrummen på sitt eget sätt. Och även många offentliga toaletter håller alltså på att bli mer personliga, anser Sanna Hederus.

— Det kan till exempel handla om att man sätter in mer träpaneler, som på 60- och 70-talen. Sedan tror jag att det i framtiden kommer att byggas mer gemensamma väntrum och större öppna ytor, förklarar hon.

Men varför är toaletter och handfat nästan alltid vita?
— Det varierar lite mellan olika länder. Men här är det nog ett arv från folkhemmet som håller i sig. Och det är också en hygienfråga. Är en vit toalett verkligen vit så är den antagligen ren, säger hon.

Redan i dag finns det exempel på offentliga toaletter som förnyat sig enligt de trender Sanna Hederos pratar om. Arlanda, till exempel, har sedan några år tillbaka offentliga toaletter med färggranna väggar och öppna planlösningar. Ett annat exempel är från Takterrassen på Kulturhuset i Stockholm.

— På en vecka och för 20 000 kronor installerade vi ett slags galen skog som fick möta den här slitna, urbana toaletten. Det hela kompletterades med ett soundtrack där vi imiterade djurljud, förklarar Catharina Frankander, arkitekt på Electric Dreams.

Catharina Frankander och Electric Dreams anser toaletten ofta behandlas styvmoderligt när lokaler ska inredas.
— Vi vill istället lägga fokus på toaletten. På en restaurang till exempel, speglar toaletten ställets karaktär.

Kulturhuset är ju ganska extravagant, finns det mer modesta förbättringar som man kan göra på en toalett?
— Ja, det mesta hänger på ljuset och materialvalet. Det finns till exempel toaporslin i alla färger.