Nyheter

”Folk tycker jag är galen”

Att bygga en 45 meter hög konstgjord älg uppe på ett berg i Norrland låter helt galet. Men kanske är det ett logiskt steg för den som har skapat ett framgångsrikt turistmål av uppstoppade djur mitt i ingenstans. Thorbjörn Holmlund är mannen bakom älgvisio

Trots duggregnet är Thorbjörn Holmlund klädd i shorts och sandaler när vi möter honom i hans hemort Svansele, ett litet samhälle i Västerbotten. Han är solbränd med bleka skrattrynkor kring ögonen. Han skämtar och skrattar ofta, och hans breda Norsjömål, bondska kallad, är näst intill obegriplig.

Idén om Stoor’n, som världens största älg heter på bondska, kläckte Thorbjörn Holmlund när han funderade på hur man skulle få turisterna att hitta till Svansele.

— Jag har sett folk dansa för glädjen att se älg och göra snöänglar för älg. En älg ska det va, säger han.

Sedan flera år har han drivit ett vildmarkscenter i Svansele, med övernattningsstugor i skogen och en utställning med uppstoppade djur.

Från början ville han att Stoor’n skulle stå vid vägen mot Norsjö, men sen kom han på att den borde stå på det vackraste stället för gästen. Valet föll på Vithatten, berget på gränsen mellan Västerbotten och Norrbotten.

När det kom italienska gäster med helikopter till Svansele vildmarkscenter passade Thorbjörn på att leasa helikoptern och tog en tur till Vithatten. Han bad piloten att sänka helikoptern till 45 meters höjd, den höjd som besökarna till Stoor’n kommer att nå.

— Ur gästens ögon såg jag; det fanns ingen annan plats, berättar han.

Nu har han hållit på i tio år med sin idé om Stoor’n. I somras kom byggloven från Arvidsjaur och Skellefteå kommuner. Och nu är han övertygad om att den kommer att byggas.
— Dansar jag inte på hornen 2010, då gråter jag, säger han.

Men det har varit en lång resa. Han berättar att en familj som äger mark i närheten av Vithatten överklagade miljödomstolens utlåtande.

— Det har kostat mig 700 000 kronor att göra en fördjupad miljökonsekvensutredning. Men jag har aldrig varit arg, han har sin lagliga rätt. Och genom rättsprocessen har planerna om Stoor’n spridits, säger Thorbjörn Holmlund.

En stiftelse har skapats för att samla ihop pengar till bygget.
— Det är helt otroligt egentligen. Projektet bygger på att folk ska ge bort pengarna, och det finns inga avkastningskrav.

När 60 miljoner kronor, hela den beräknade byggkostnaden för älgen, har samlats ihop ska bygget dra i gång.
— Det finns förhandslöften på det och mer. Men det ska finnas på kontot innan vi sparkar igång, säger Thorbjörn Holmlund.

Hur lång tid det kan ta att bygga Stoor’n är lite oklart, Thorbjörn Holmlund tror att drygt 1,5 år är det snabbast möjliga. Men han vill bygga sakta för att ta till vara det stora intresset som skapats kring bygget. Han vill låta folk gå guidade turer på bygget under konstruktionstiden. Därför ska vägen och servicehuset byggas först.

Själv tänker han leda det driftbolag som ska ha hand om verksamheten i älgen i tre år.
— Bara för att bevisa att år tre blir det lönsamt. Sen vet jag inte vad som händer. Sen ska jag vara på hornen och vinka, säger han.

År tre har man kalkylerat med drygt 31 000 besökare till Stoor’n. Men Thorbjörn Holmlund är övertygad om att det dubbla antalet kommer.

— Men det får inte vara uppblåst på någe vis när man går till andra och tigger pengar. Ingen ska kunna säga att ”du sa så, men det blev så”, säger han.

Flera andra aktörer sägs ligga i startgroparna och bara vänta på att Stoor’n ska förverkligas innan de bygger övernattningsmöjligheter och andra attraktioner.

Besökarna ska åka hiss i en konstgjord tall, som sedan leder in i älgens mun.
— Inne i skallen, innanför tänderna och halsmandlarna, ska det finnas en reception och en butik. Men det ska inte vara någon tingeltangelshop, det ska vara rejäla grejer, säger Thorbjörn Holmlund.

Inne i magen på älgen ska det finnas konserthall, utställningsavdelning, vernissageutrymme, festvåning och konferensavdelning. I älgens krona ska det finnas en utsiktsplats.

På den video ni har skapat säger du att man ska få känslan av att gå i en älg när man besöker Stoor’n. Hur skapar man en sån känsla?
— Det fixar vi tror jag. Det är olika radier överallt och varenda vägg har en böjd form. Jag tror det kommer bli oerhört läckert, säger Thorbjörn Holmlund.

Ni lanserar Stoor’n som världens största älg på hemsidan. Finns det fler konstgjorda älgar?
— Vet inte.

Tycker folk att du är galen?
— Absolut. Det folk mest har sagt är ”Thorbjörn, du kommer förlora på det här. Ingen vill ju till Svansele.” Men de har inte fattat. Stoor’n kommer sätta området på världskartan. Sen ska vi vara duktiga runtomkring och ta hand om dem som kommer, och skapa mycket jobb och skicka hem dem nöjda.

Ögonen lyser på Thorbjörn Holmlund när han beskriver hur projektet redan nu har gett ”vibbar över hela världen” och hur det kommer att bli ”makalöst för en hel bygd.”

— Malmen, vattnet och skogen är basen för allt vi gör i Norrland. Det här blir det fjärde benet att stå på; turismen.

Att hans vildmarkscenter har lyckats så bra är nog en förutsättning för att tro på den storskaliga visionen om världens största älg.
— Jag hade nog inte haft tilltron om inte det här hade lyckats, säger han.

Thorbjörn Holmlund sadlade om från jobbet som snickare och lagbas och blev turistentreprenör för tolv år sedan. Hur han fick idén till vildmarkscentret vet han inte riktigt.
— Jakt och fiske har alltid varit mitt liv. Och jag har alltid gillat folk. Jag tänkte nog mer på att göra det jag tycker är roligt.

Nu rankas vildmarksanläggningen som det största turistmålet i kommunen av turistbyrån och turistföreningen Guldriket ger honom en delad andraplats i norra Västerbotten.

Fast riktigt säkra är de inte. För de har inte fått några besökssiffror från Thorbjörn Holmlund på flera år. Det får inte länsstyrelsen heller.

— Jag är så trött på länsstyrelsen. Jag får inte hjälp att sprida budskapet av dem, då ska de inte heller få några siffror av mig, säger han.

Själv har Thorbjörn Holmlund närmast fått rockstjärnestatus i trakten. Numera måste han planera in extra tid vid sina besök in till stan för att kunna ta sig tid och prata med folk.
— Det är positivt, men jag måste ta det i beaktande. Och han är inte ens byggd!

Hurdan är han då, mannen som kläckte idén om världens största älg? Thorbjörn Holmlund säger att han har beskrivits som en turistisk buse, för att han går sina egna vägar. Själv beskriver han sig som någon som sover gott, är oerhört stresstålig och tycker om folk.

— Om någon kastar skit på mig och det inte har någon verklighet då bryr jag mig inte. Men om det skadar tredje man då kan det bli liv i luckan. Annars är det snarast en sporre.

Egentligen är han nog också ganska envis och otålig också.
— Men jag insåg från starten att det här fixar jag inte själv. Jag insåg att myndigheter och pengar måste vara med. Men egentligen är det inte en sån som jag som ska driva nåt sånt här, det borde vara någon kommunal eller en länsgrej.

Thorbjörn Holmlund beskriver att han hade en besvärlig barndom och kallar sig själv för ett ”kraschbarn”. Ett lågt biologibetyg upplevde han som en oförrätt och när han inte fick något stöd av vuxenvärlden gjorde han uppror. Han blev strulig, eldade skolbänkar, polisen kopplades in. Hans mamma blev förtvivlad och efter en uppgörelse hemma lovade han att gå i skolan varje dag.

— Men jag sa till henne: ”du kan inte få mig att säga ett ord”. Jag gick i skolan varje dag, men jag sa inget och skrivningarna lämnade jag in med ett stort kryss på, berättar han.

Men på det stora hela tycker han att han har haft ett fantastiskt liv.
— Men de tolv sista var extra läckra. Varenda dag är olik den andra, säger han.

Om Thorbjörn Holmlund är en galning eller ett geni, det låter jag vara osagt. Men jag kommer inte att bli förvånad om älgen byggs och blir det lyft för regionen som han säger.

Thorbjörn Holmlund

Ålder: 55 år.

Bor: i villa i Svansele.

Familj:Hustru och fyra utflugna barn, samt sju barnbarn.

Utbildning:”Ingen. Ja, jag gick till nian i skolan och gick ut med 1,7 i medel.”

Bakgrund: Började jobba som snickare som 17-åring och har jobbat som lagbas. Han har fortfarande en egen snickerifirma.

Fakta / Stoor’n

Längd:47 meter.

Höjd:42 meter.

Material: Trä. Martinsons kommer sannolikt att få uppdraget att projektera bygget och producera delar till älgen.