Antalet tjejer som börjat på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram nu i höst har ökat med 13 procent.
Det visar årets preliminära statistik från Skolverket.
– Det första året i arbetslivet var jag ganska ensam, men nu ser jag mycket fler tjejer ute på byggarbetsplatserna. Det är jätteroligt, säger plattsättaren Agnes Grandin, 22, som gick ut från byggprogrammet för tre år sedan.
Totalt har 6200 ungdomar sökt till gymnasieskolans bygg- och anläggningsprogram 2018/19. 600 av dessa är tjejer, vilket är en ökning med 13% procent jämfört med 2017/18.
– Det här är jätteroligt, det är första gången sedan 2012 som vi ser en ökning, säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
Hon menar att det ligger många års aktiv satsning bakom den positiva trenden, både från Sveriges Byggindustrier och deras medlemsföretag men också på parallella satsningar i kvinnliga nätverk som till exempel Ikano Bostads snickarlärlingsprogram Hentverkarna, skoltävlingar som Future City och Yrkes-SM. Future City är en tävling som Lantmäteriet, Trafikverket och Sveriges Byggindustrier har haft i 12 år och riktar sig elever i åk 6-9 och syftar till att ungdomar får utveckla sina idéer om framtidens städer och vägar.
– Vi vill jobba för en större mångfald, och branschen har gjort en kraftsamling de senaste åren genom olika aktiviteter. Det är vår uppgift att visa hur roligt det faktiskt är att jobba i byggbranschen och att branschen är öppen för alla. En av de viktigaste uppdragen för oss är att lyfta kvinnliga förebilder. 120 kvinnor kom på BI Väst kvinnliga nätverk i december, vilket visar att det finns ett stort behov för kvinnor i vår bransch att mötas. Även om man är ensam tjej i sin arbetsgrupp så finns det drygt 30 000 kvinnor (9%) i byggindustrin och fler blir det.
Plattsättaren Agnes Grandin gick ut bygg- och anläggningsprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå för tre år sedan. Bara de senaste åren har hon märkt en stor förändring ute på byggarbetsplatserna.
– Första året var jag ganska ensam, men nu ser jag fler och fler tjejer på byggena, det känns absolut som om det har ökat, säger hon.
När hon gick i skolan var de sex tjejer i klassen, året innan var det tre. Agnes tror att satsningarna på olika håll i samhället har bidragit till ändrade attityder och ökat intresse.
– Det har kämpats från många olika håll. Kampanjer som Stoppa Machokulturen och MeToo tror jag har gjort mycket.
Elin Kebert tror också att samarbetet med skolor, som SYV-träffar och fortutbildning till landets bygglärare, är viktigt för ytterligare effekt. Byggbranschen behöver också göra sitt för att se till att varje framtida lärling har en praktikplats och en bra handledare.
– Många tjejer är intresserade av samhällsbyggnad, och när de väl kommer in i branschen brukar de lyckas väldigt bra. Det visar bland annat Yrkes-SM där de placerar sig högt, säger Elin Kebert.
En som det gått bra för är Agnes Grandin, som vann Yrkes-SM 2016 och ska åka iväg och tävla i plattsättning i Yrkes-EM i Budapest den 25 september. Hon är väldigt nöjd med sitt yrkesval.
– Jag kan absolut rekommendera fler tjejer att bli hantverkare. Det är ett varierande jobb, ingen dag ser ut som den andra.
Visst kan det var tungt, men det är inget problem, enligt Agnes som menar att hon är starkare än många manliga kollegor.
– Idag finns det också så mycket fina hjälpmedel som jag tycker att både kvinnor och män ska våga använda. Man behöver inte dumslita på kroppen.
FAKTA
Antal sökande kvinnor till BA (Bygg- och anläggningsprogrammet) 2018/19: 600 av totalt 6200 jämfört med 2017/18: 533 av totalt 6009.