Vi har en annan verklighet i dag än 2018. Därför är det ännu viktigare att vi slutar slösa 100 miljarder per år, skriver Byggchefernas ordförande Jeanet Corvinius.
Minns du när Boverket slog fast att fel, brister och skador inom byggsektorn kostar 100 miljarder kronor per år? I höst har det gått exakt fem år sedan dess. Vad har hunnit hända och förändras på den tiden?
Det blir nästan tragikomiskt när man tänker på det. Under de här fem åren har vi ju (bland annat) tagit oss igenom en global pandemi. Det har utbrutit krig i Europa. Och vi har behövt hantera en hotande cementkris, materialbrist, inflation, räntehöjningar, en rekordsvag svensk krona, varsel, uppsägningar, konkurser…
Slösar vi ännu mer i dag?
Verkligheten i dag är en helt annan än när Boverkets rapport kom ut 2018. Frågan är vad det innebär för summan. Slösar vår bransch fortfarande bort så mycket som 100 miljarder kronor per år – eller har det blivit ännu mer?
I kristider blir den här frågan ännu viktigare. Om det är någon gång som vi absolut inte har råd att ödsla pengar är det ju nu.
Att komma till rätta med ett svinn på 100 miljarder kan kännas övermäktigt. Mer greppbart blir det kanske om vi översätter det till att var fjärde investerad krona i byggbranschen inte är värdeskapande. Då kan man tänka sig att många små insatser skulle kunna göra den stora skillnaden.
Svårare i kristider
När Boverket slog larm om det enorma slöseriet erbjöd myndigheten samtidigt stöd för förändring. Det stödet hade två övergripande punkter: dels korrekt tillämpning av kontrollsystemet i PBL – dels en förändring av projektkulturen i byggbranschen. Och en slutsats var att även brister i kontrollsystemet kunde förklaras med just projektkulturen och dess invanda beteenden.
Ansvaret för att minska slöseriet ligger hos oss alla. Att en kostnad blir högre än väntat kan bero på en mängd olika faktorer: en felprojektering, en felbeställning, en kommunikationsmiss, en olycka, slarv, chansningar, bristande beslutsunderlag… ja, listan kan göras lång. Att i varje skede lyckas ta helt rätt beslut, och utföra allt på exakt rätt sätt, blir knappast lättare i kristider. I den klassiska projekttriangeln med tid/ekonomi/kvalitet blir ju både tid och ekonomi alltmer av en bristvara.
Det tråkiga svaret
Så hur ska vi lösa det? Genom det tråkiga svaret, tror jag: att bara fortsätta försöka. Att prata om det. Och genom att hjälpas åt. Att för varje ny vecka, och varje nytt projekt, bestämma oss för att vara ytterligare lite smartare, noggrannare och klokare tillsammans.
Är det lättare sagt än gjort? Jo, tack – jag vet. Men om vi kan få även den där fjärde kronan att komma till nytta och inte slösas bort, då anlägger vi en tryggare väg framåt genom 20-talets byggkris.
Boverkets rapport från 2018 hittar du här.
/Jeanet Corvinius,
ordförande Byggcheferna