Det planerade ledningsnätet i Tamarinden är beviljat undantag från kravet på nätkoncession. Det innebär att det blir möjligt att dela energi inom och mellan fastigheter.
Nu har Energimarknadsinspektionen meddelat att det planerade ledningsnätet i Tamarinden är beviljat undantag från kravet på nätkoncession, enligt 22 c § 2 IKN-förordningen.
– Mycket glädjande att vi får detta erkännande från Energimarknadsinspektionen! Det visar att de också tycker att det är viktigt att vi kan demonstrera en helt ny typ av energisystem, i en hel stadsdel, för att visa hur man kan utnyttja energin mycket smartare och minska belastningen på klimatet. Det ger oss en viktig möjlighet att visa hur vi kan expandera en stad mer hållbart men ger oss också pusselbitar för hur vi tar hand om den största klimatpåverkande delen, den befintliga staden, berättar Jan Johansson, projektledare energi och hållbart byggande, Örebro kommun.
”Energismart på riktigt”
I och med det nya beskedet kommer aktörerna nu kunna minska behovet av köpt energi och öka andelen egenanvänd solenergi. De kommer även kunna bidra till att minska belastningen på det överliggande elnätet.
– Klimatfrågan är mänsklighetens största utmaning och en central del är omställningen av energisystemet i och till städer. Beslutet från Energimarknadsinspektionen innebär ett paradigmskifte. Det är en systemförändring som möjliggör att Tamarinden blir Örebros flaggskepp för hållbar stadsutveckling. Vi får en stadsdel som integrerar modern energiteknik med miljömässig och finansiell hållbarhet. Beslutet ger förutsättningar – som inte bara ger byggnader smarta förmågor – utan en hel stadsdel banar nu väg för sättet att bygga energismart på riktigt. Detta i en tid då det krävs systematisk omställning av städer, menar Jonas Tannerstad, chef el- och automation på Örebrobostäder.
Det tuffa läget på byggmarknaden har fått konsekvenser för Tamarinden. Flera byggstarter har skjutits fram, något som Byggvärlden skrivit om tidigare.
Tamarinden
- Status: Husbyggnationer påbörjades hösten 2022.
- Läge: Området är beläget cirka 2,5 kilometer söder om Örebro centrum i stadsdelen Sörbyängen med direkt anslutning till Gustavsviks golfbana och Sörbybacken.
- Antal bostäder: Cirka 800 fördelat på 10 fastigheter.
- Byggnadstyp: Flerbostadshus 3–8 våningar, en förskola och verksamhetslokaler.
- Aktörer: Örebro kommun och Örebrobostäder AB samt byggaktörerna Serneke, Peab Bostäder, Magnolia, Tornet och den lokala energidistributören E.ON.
Källa: Örebro kommun