Ett 50-tal elever från gymnasieskolornas bygg- och anläggningsprogram gör upp om titlarna i den åttonde upplagan av Yrkes-SM, som pågår i Uppsala denna vecka.
Syftet med arrangemanget är att öka intresset för olika yrken.
– Yrkes-SM är viktigt för den långsiktiga kompetensförsörjningen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.
I Gränby i Uppsala snickras, muras och grävs det för fullt denna vecka. Ett 50-tal elever från gymnasieskolornas bygg- och anläggningsprogram kommer att göra upp om titlarna. bygg- och anläggningseleverna tävlar inom yrkesområdena betongarbetare, träarbetare, murare, plattsättare, golvläggare samt väg- och anläggningsabetare.
Dessutom tävlas det i olika installationsyrken. Andra yrken finns med som uppvisningsgrenar i år, exempelvis maskinförare mobilkran.
Olika tävlingsmoment ska utföras på tid. Kvalitet och precision bedöms av en jury. Totalt har de tävlande lagen 18 timmar på sig att bli klara.
– Vår styrka är att bygga stomme, det hade vi kunnat göra på kortare tid, men det är svårare att få till ett snyggt innerhörn på en vägg, säger Arvid Axelsson som tävlar i träarbete för Ösby Naturbruksgymnasium.
Han tycker att det är roligt och lärorikt att vara med i Yrkes-SM, och han siktar högt.
– Visst vill man vinna, men de andra är också duktiga, det skiljer så lite mellan oss. Vi har koll på motståndarna. Det viktiga är att inte låta stressen ta över.
En annan som är på plats för att tävla är golvläggaren Lisa Nilsson. Utifrån ritningar ska de tävlade lägga ut tre olika golv med mönster. Lisa kämpar med linoleumgolvet.
– Linoleum var krångligare än jag trodde.
Hampus Andersson, golvläggare som ingår i svenska yrkeslandslaget, ställer upp som domare.
– Det är intressant att vara domare för man ser hur andra jobbar och lär sig ett annat tänk, säger Hampus som ska delta i Yrkes-EM i Budapest i september.
Han är glad att han blev just golvläggare och inte snickare, som han först tänkt.
– Det är lättare att få jobb som golvläggare. Det är behagligt att jobba inomhus, det är roligt, varierande och kreativt, ett rent hantverk. Golvläggare är ett framtidsjobb, säger Hampus.
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, och själv före detta träarbetare, var på plats i Uppsala för att följa Yrkes-SM på torsdagen.
– Allt som vi kan göra för att nyrekrytera till byggbranschen är bra, och det här är en nog så viktigt aktivitet. Här finns nästa generation. Det finns en yrkesstolthet bland ungdomarna, det syns. Och mycket positiv energi, säger Johan Lindholm.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, som också besökte Yrkes-SM på torsdagen, var runt och pratade med deltagarna.
– Det här är ett jättebra sätt att synliggöra olika yrken. Skolorna blir engagerade och eleverna är stolta över att få vara med och tävla. Yrkes-SM är viktigt för den långsiktiga kompetensförsörjningen.
Yrkes-SM arrangeras för åttonde gången i Sverige och målet är att öka intresse och rekrytering inom bland annat byggbranschen. Förstapris är en guldmedalj och titeln som svensk mästare i sitt yrke. Det öppnar även dörren för möjligheten att få en plats i svenska yrkeslandslaget, som kommer att delta i Yrkes-EM i Budapest i höst.
Tävlingarna pågår 25-27 april och väntas locka cirka 25 000 besökare.
Organisationen bakom Yrkes-SM är WorldSkills Sweden som är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.