På första plats i lista med de hetaste leverantörerna hittar vi Cembrit som tillverkar fasad- och funktionsskivor i cement. De ligger även högst upp i listan med de mest nedladdade dokumenten.– Det känns otroligt roligt. Alltid kul att ligga i topp, säger marknadschef Anna Ranow.
Topplistan med statistik bygger på ByggfaktaDocus databas med leverantörer och visar de företag som fått flest sökningar under förra året. Etta på listan ligger Cembrit som är ett välkänt varumärke i byggbranschen med sina fasad- och funktionsskivor i cement. En anledning till att man ligger så högt i rankingen kan bero på att produkterna passar för de senaste trenderna inom arkitektur och byggande, menar Anna Ranow.
– Vissa byggtrender sammanfaller med de egenskaper som vi kan erbjuda med vårt sortiment. Man vill bygga underhållsfritt, brandsäkert och fuktsäkert. Det har också blivit allt vanligare med lättare byggnader i stål eller trä och då är våra skivor bra alternativ, säger hon.
Produkternas livslängd, hållbarhet och miljöpåverkan är andra egenskaper som hon lyfter fram som anledningar till att Cembrit är ett attraktivt alternativ när arkitekter utformar nya byggnader. Byggboomen av skolor har också varit gynnsam för företaget.
– Det här är inget nytt material men det upplevs som modernt och många arkitekter gillar att det finns så många designmöjligheter med montering, struktur och färgval. Våra skivor kanske inte är aktuella i signalprojekt där fasaderna får kosta hur mycket som helst. De passar mer för vardagsarkitektur utan att för den delen vara tråkiga, säger hon.
Ett aktuellt projekt där man använt fasadskivor från Cembrit är Skiftingeskola i Eskilstuna. Där har man monterat lilafärgade cementskivor med ett mönster med maskrosor på fasaden.
– Skolan ligger i ett utsatt område och maskrosorna ska symbolisera att det finns möjlighet att få blomma ut även för barnen som går där. Det är den första lila skolan som jag har sett.
Cembrit är en dansk koncern med huvudkontor i Köpenhamn. Ursprungligen startade verksamheten i spåren efter ryska revolutionen. Grundaren tillverkade utrustning till fabriker för cementskivor men när Tsarens beställning av förklarliga skäl ställdes in valde man att sätta upp fabriken i Ålborg istället. Efter det har det varit flera ägarkonstellationer, uppköp och sammanslagningar. Bland annat har man knutit till sig Minerit som är ett finskt företag som tillverkar funktionsskivor. I spåren efter avslöjanden av asbets skadliga inverkan tog de 1979 fram en ny cementskiva som kunde tillverkas utan asbetsfibrer. Cembrits tillverkning sker idag i Polen, Tjeckien och Finland.
I vår sammanställning över mest nedladdade dokument ligger en monteringsanvisning och en broschyr för produkten på första och andra plats.
– Det är en väldigt tålig skiva som bland annat sitter i många soprum. Men den förekommer också i inredningen på moderna restauranger där man vill komma åt den råa känslan i materialet. Vi tror att vi vet vilka möjligheter som finns med materialen men det dyker hela tiden upp nya användningsområden.
Topplaceringarna beror mer på långsiktigt arbete för att nå ut till kunderna än någon speciell åtgärd som man genomfört på senare tid.
– Vi har väldigt stort kundfokus där vi försöker hjälpa både arkitekter och byggare för att uppnå ett så bra resultat som möjligt. Vi marknadsför oss både via Byggfakta och ByggfaktaDocu samt egna nyhetsbrev och syns mest i arkitekturtidningar. Det handlar om att lyfta fram goda exempel för att fler ska upptäcka vilka möjligheter det finns med vårt sortiment, säger Anna Ranow, marknadschef på Cembrit.