Byggföretagen och Byggnads har nu växlat yrkanden. Byggföretagen vill bland annat se säkrare arbetsplatser och större avtalsfrihet. Byggnads å sin sida vill bland annat se höjda löner och insatser mot arbetslivskriminaliteten.
Det växlas för närvarande yrkanden i parti och minut, men det som berör flest personer inom byggsektorn växlades på tisdagen mellan bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen och den fackliga motparten Byggnads. Enligt Byggföretagen omfattar avtalet 64 000 anställda inom bygg- och anläggningsbranschen och enligt Byggnads påverkas 100 000 arbetstagare. En förväntad knäckfråga var begränsningen av antalet underentreprenörsled, men det saknades bland Byggnads avtalskrav. Enligt Gabriel Dahlander, pressansvarig på Byggnads, tänker man i stället driva frågan direkt mot byggföretagen.
– Vi har ju drivit den frågan i vår upphandlingsguide och gjort bedömningen att i det här läget är det bättre att driva frågan mot beställare och företagen själva. Och vi ser att både beställare och många företag, nu senast Peab, ser fördelarna med att arbeta på det sättet, kommenterar han.
Arbetslivskriminalitet
Men det saknas ändå inte krav och yrkanden vad gäller arbetslivskriminalitetsfrågor. En av punkterna från Byggföretagens sida lyder: ”Parterna ska kroka arm mot de oseriösa företag som trots allt finns i vår uppdelade sektor, genom att arbeta för att myndigheterna ska ge transparent och relevant information så att företagen och parterna får bättre verktyg för kontroll och övervakning via digitala metoder.”
– Vi vill med våra yrkanden ha säkrare arbetsplatser, trygga anställningsvillkor och större avtalsfrihet. Vi vill stärka Byggavtalets konkurrenskraft. Det ska vara mer attraktivt att vara organiserad, än att inte vara det. Därför krävs ett avtal som tar hänsyn till såväl konjunkturläge som branschens fortsatta behov av specialisering. Byggavtalet måste tjäna båda parter. Det är mycket viktigt att vår fackliga motpart behåller den utgångspunkten och förstår företagandets villkor, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen.
”Håller på att slå sönder branschen”
Byggnads menar att fuskande och kriminella företag håller på att slå sönder branschen och detta hotar medlemmarnas villkor och de seriösa företagens överlevnad. Därför vill man som partner göra allt för att motverka den osunda konkurrensen och göra branschen mer attraktiv. Byggnads kräver bland annat:
- Företagen ska ta större ansvar för fungerande och effektiva granskningar för att komma åt kriminaliteten i branschen.
- Stoppa fusket med arbetstider! Vi vill ha större inflytande över arbetstidens förläggning.
– Fuskande och kriminella företag håller på att slå sönder branschen. Det hotar våra medlemmars villkor och de seriösa företagens överlevnad. Byggbehovet av både bostäder, infrastruktur och klimatanpassningar är stort, men mer behöver göras för att säkerställa att det är de seriösa företagen som får jobben. Det här måste vi lösa tillsammans med arbetsgivarna, säger Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande.
4,2 procent i löneökning
I övrigt är höjda löner ett fokusområde för Byggnads med en löneökning på 4,2 procent eller minst 1 222 kronor och en ökad extra pensionsavsättning. Byggnads menar att de senaste årens kostnadsökningar har kraftigt urholkat arbetstagarnas köpkraft och nu kräver fackförbundet reallöneökningar.
– Våra medlemmar har tappat köpkraft under alldeles för lång tid. Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän fortsätter att öka och är nu lika högt som på 1930-talet. Nu måste vi komma tillbaka till reallöneökningar och se till att vi får vår rättvisa del av värdet vi skapar, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.
Parterna kommer nu att utvärdera motpartens yrkanden inför nästa förhandlingstillfälle. Byggavtalet löper ut den 30 april.
Byggföretagen yrkar bland annat på:
- Arbetsgivare och arbetstagare ska i större omfattning ges möjlighet att i samråd komma överens om man ska tillämpa rörlig prestationslön eller fastare tidlön.
- Byggföretagens medlemsföretag ska på ett förenklat sätt kunna anlita underentreprenörer och experter som är kollektivavtalsbundna, eller medlemmar i andra arbetsgivarorganisationer, utan omfattande förhandlingsinsatser.
- Parterna ska kroka arm mot de oseriösa företag som trots allt finns i vår uppdelade sektor, genom att arbeta för att myndigheterna ska ge transparent och relevant information så att företagen och parterna får bättre verktyg för kontroll och övervakning via digitala metoder.
- Lärlingars kvalificeringstid bör kunna inledas med upp till ett års provanställning för att sänka tröskeln och stimulera ett ökat intag av lärlingar till branschen.
- Byggavtalets lägsta lön för utbildade byggnadsarbetare – grundlönen – ska inte höjas. Det måste bli lättare att rekrytera ungdomar och personer långt ifrån arbetsmarknaden.
Byggnads yrkanden i korthet:
- Löneökning på 4,2 % med låglönesatsning och större extra pensionsavsättning.
- Ersättning för restid till och från jobbet, utöver milersättning.
- Garanterad helglön för de som arbetar en helgdag.
- Företagen ska ta större ansvar för fungerande och effektiva granskningar för att komma åt kriminaliteten i branschen.
- Stoppa fusket med arbetstider! Vi vill ha större inflytande över arbetstidens förläggning.
- Stärka skyddsombudets inflytande i projektplaneringen för en säkrare arbetsmiljö.
- Tydligare krav på vad som ska ingå i byggnadsarbetarnas hälsoundersökning.
- Rätt att gå på cancer-screening på betald arbetstid.
- Föräldralediga ska inte missgynnas. Kompensation för att minska lönetappet vid tillfällig vård av barn och tjäna in arbetstidsförkortning vid VAB.
- Klimatanläggning i alla hytter och rättvis lön för maskin- och kranförare som arbetar åt underentreprenörer.