Hon har stött på hårt motstånd och jobbat aktivt för att motverka trakasserier inom byggbranschen. Men plåtslagaren Emmalena Andersson vägrade ge upp sin dröm och nu har hon utsetts till Årets Byggkvinna. Hon får priset för sitt idoga arbete med att förändra branschen.
– Det känns jätteroligt och overkligt. Först att bli nominerad och sedan att vinna i hård konkurrens, säger hon.
Det är första gången som någon tilldelas utmärkelsen Årets Byggkvinna. Det är Byggföretagen som utvecklat priset i samarbete med bygginfluencern Sandra Mobaraki. Byggföretagens vd Chatarina Elmsäter Svärd, som även är en av jurymedlemmarna, menar att man har vaskat fram en värdig pristagare.
– Hon är ett energiknippe som sprider positivitet, värnar arbetsmiljö och agerar för hållbarhet i alla dimensioner.
I dag jobbar Emmalena Andersson som byggchef på Plåtslageri1 i Nödinge. Hon driver också sitt eget företag M.Y.A.W AB (Me You And We) där hon främst jobbar med föreläsningar, utbildningar, vägledning och som inspiratör samt besök i skolor. Hon är en välkänd profil som inte tvekar att stå upp för det hon brinner för. Hon började sin bana i byggbranschen när hon valde bygg och plåtslageri i gymnasiet. När hon därefter kom ut på arbetsmarknaden var hon inte riktigt beredd på att det var så tufft att vara tjej i en mansdominerad bransch.
– Det var väldigt mycket motgångar och trakasserier i början. Jag lämnade bygg ett tag för att få tillbaka mitt jävlar anamma. Men jag bestämde mig för att så här ska det inte få gå till. Det var tretton år sedan. Efter det har det varit en tuff väg fram till den position som jag har idag. Det har varit tufft många gånger men jag vägrar att ge upp, säger hon.
Under en period hade hon en chef som inte var någon bra ledare. Då bestämde sig Emmalena för att sätta sig i skolbänken igen. Hon pluggade för att bli ledare samtidigt som hon fortsatte att jobba.
– Jag bestämde mig för att jag ville förändra branschen, inte bara för mig själv. Jag ville bli den bästa ledaren för alla anställda som jag har ansvar för. Utbildningen ledde till att jag lite senare fick jobbet som byggchef på Plåtslageri1, säger hon.
Emmalena menar att utmärkelsen Årets Byggkvinna ger henne mer tyngd när hon försöker påverka förhållandena i byggbranschen. Det ger henne också ny styrka att fortsätta arbeta med arbetsmiljöfrågorna.
– När man är en offentlig person och vill förändra branschen kan det göra väldigt ont. Det betyder mycket att folk tror på mig och att man tycker att det jag gör är bra. Jag får ny energi att fortsätta att göra ännu mer.
Hon tror också att priset kan ha en betydelse för andra kvinnor som funderar på att ge sig in i byggbranschen.
– Jag tror att det kan vara en sporre att se att det går att komma långt som kvinna i byggbranschen. Alla vi tre finalister till priset har tagit oss långt karriärmässigt. Det är inte omöjligt bara för att du är kvinna. Det är bara att köra på.
Inom en ganska snar framtid kommer Emmalena att lämna jobbet som byggchef på Plåtslageri1 och satsa mer på sin egen verksamhet. Det var sju röster i juryn som utsåg Årets Byggkvinna varav sex var från branschföreträdare och en var folkets röst. Man fick in 266 nomineringar och över 1 000 röster.
– Det känns som en bra start för något riktigt viktigt. Allt engagemang av nomineringar och röstning på vinnare visar att detta också var rätt. Dessutom har vi fått en guldgruva med otroligt många bra förebilder för branschen, som vi kan lyfta i flera andra sammanhang, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Det är första året som man utser Årets Byggkvinna. Intresset från branschen har varit stort och man hoppas att det kan bidra till att fler vill engagera sig i de här frågorna, enligt Sandra Mobaraki.
– Engagemanget som vi fått av branschen visar redan på varför priset är viktigt och vilken inverkan det har på branschen. Vi har skapat en scen där hela branschen har möjlighet att lyfta upp kvinnliga förebilder. Vi har haft cirka 1500 personer som har engagerat sig i priset och i utmärkelsen ”Årets Byggkvinna 2021”. Här talar statistiken för sig själv, och fler vill engagera sig i den här frågan. Det kommer Årets Byggkvinna 2021 att kunna bidra till, säger hon.
I samband med prisutdelningen av Årets byggkvinna delar man även ut en utmärkelse för mest inspirerande resa till Melkam Tebeje. Hon kom till Sverige för tre år sen med en etiopisk ingenjörsexamen i bagaget – höggravid och nygift. Efter det har hon varit mammaledig, studerat och lärt sig ett nytt språk, jobbat extra, praktiserat och landat på Veidekke som byggledare.
Juryns motivering
Emmalena har gjort en imponerande resa från det att hon började arbeta som plåtslagare i ung ålder till att idag arbeta med frågor som utvecklar hela byggsektorn. Hon arbetar bland annat aktivt med att förbättra arbetskulturen, vilket är en av branschens viktigaste frågor. Vi imponeras av hennes driv och ser fram emot att följa hennes fortsatta resa.