Celsa Steel Service är det ledande företaget i Sverige när det gäller nytänkande armeringslösningar. I bolagets utbud finns all typ av armering men likaså ett brett utbud av betongkomplement som vattentätning och formtillbehör. Celsa Steel Service är också en förebild i branschen avseende hållbarhet och cirkulär ekonomi. Bolagets armeringsprodukter tillverkas med fossilfri energi och 100 procent återvunnet skrot.
Celsa Steel Service har sina rötter i tidigt 1900-tal i Halmstad Stålverk. Huvudkontoret ligger i Halmstad och härutöver finns bolaget representerat via produktionsenheter och försäljningskontor på andra platser i landet. Sedan 2007 är bolaget en del av den spanska stålkoncernen Celsa Group med 9 000 anställda i Europa, varav 200 i Sverige.
I Halmstad träffar vi marknadschef Lucas Grönborg som berättar att Celsa Steel Service genom åren har byggt upp ett omfattande nätverk i byggbranschen.
– Vi arbetar rikstäckande och är underleverantör åt byggföretag som Skanska, Veidekke och JM. Likaså har vi starka kundrelationer med lokala medelstora företag runt om i hela landet, berättar Lucas.
Rätt produkt påskyndar byggprocessen
Celsa Steel Service breda utbud innefattar bland annat armeringsnät, anpassade armeringskorgar, distansstöd, klippt och bockad armering samt betongkomplement.
Satsningen på betongkomplement är nu cirka sex år gammal, vilket lett till att Celsas kunder nu kan få både armering och betongkomplement från samma leverantör. Likaså har Celsa en ny produktlösning där man kombinerar svetsade armeringskorgar med betongkomplement som form och distanser. Tidsbesparingen på arbetsplats blir häpnadsväckande jämfört med att montera allt på byggarbetsplatsen. Lösningen har bland annat levererats till Nordens högsta kontorshus — Skanska Citygate i Göteborg.
Lucas Grönborg poängterar att olika typer av armering kan påskynda och effektivisera byggprocessen betydligt.
– Våra lösningar specas efter projektets utformning och behov, vi har byggt upp en teknikavdelning där våra BIM-ingenjörer ritar upp produkterna och ser till att den mest rationella armeringslösningen tillämpas, säger Lucas.
Ingenjörerna på Celsa Teknik som skapar armeringsspecifikationerna är regelbundet ute och besöker arbetsplatser, pratar med armerare, arbetsledare och konstruktörer och är således högst involverade i utformningen av armeringsutformningen på ett byggprojekt.
Hållbarhet och Cirkulärekonomi
En stor drivkraft i bolaget är hållbarhet och cirkulär ekonomi. Celsa-koncernen är i allt väsentligt ett återvinningsföretag mot bakgrund av att de produkter man tillverkar kommer från återvunnet skrot. Stålproduktionen sker i norska Mo i Rana.
– För oss har hållbarhetsfrågan alltid varit tätt kopplad till stålproduktion, vilket har skapat ett engagemang i alla delar av koncernen som strävar efter cirkulär ekonomi. Allt fler beställare ställer CO2-krav på armeringen vilket vi välkomnar säger Lucas Grönborg.
Krav på klimatdeklaration för byggnader införs 2022
Som ett led i klimatlagen inför Boverket en obligatorisk klimatdeklaration 1 januari 2022 för nya byggnader. Byggherren är därmed skyldig att redovisa ett byggprojekts klimatavtryck. Nu uppenbarar sig fördelen med Celsas koldioxidsnåla armering i klartext. Med hjälp av en tredjepartsgranskad miljövarudeklaration (EPD) får du bekräftat hur mycket växthusgasutsläpp som undviks jämfört med Boverkets schablonvärden för armering. En hel del ska det visa sig — mer än hälften! Skillnaden blir ännu större vid jämförelse med ett europeiskt genomsnittsvärde.
– Idag är vi Nordens ledande armeringsproducent, vilket förstås ställer höga krav på oss. Vår ambition är att fortsätta upplysa och utbilda branschen och våra kunder kring de lösningar vi tillhandahåller. Byggbranschen måste effektiviseras, där har vi en viktig roll framöver, säger Lucas Grönborg.